Blace: Odron u dvorištu otkrio skelet mamuta

Izvor: B92, 21.Mar.2015, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blace: Odron u dvorištu otkrio skelet mamuta

Prilikom odrona zemlje u dvorištu jedne kuće u Blacu pronađeno je paleontološko nalazište i skelet mamuta.

Stručnjaci Prirodnjačkog muzeja iz Beograda Zoran Marković i Zoran Milivojević koji su posetili nalazište, kazali su da je na tom mestu otkriveno paleontološko nalazište još 1996. godine i da su tu već pronalaženi ostaci praistorijskih životinja, starih više od 10 miliona godina.

"Sada su pronađeni delovi butne kosti i karlice mamuta i čim vremenske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prilike dozvole oni će biti izvadjeni iz zemlje", kazali su stručnjaci iz Beograda i dodali da je sa lokalnom samoupravom već dogovoreno otvaranje stalne postavke nalazišta iz Blaca i okoline.

Izvađeni manji delovi skeleta mamuta za sada su smešteni u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, a kada se oformi postavka u Blacu oni će biti pridruženi drugim eksponatima.

U opštini Blace nalazi se i arheološko nalazište spomenik prirode Prebreza, koje se prostire na gotovo jednom hektaru i gde su pronadjeni fosilni ostaci sisara koji više ne žive na evropskom kontinentu - zebre, antilope, mastodonta kao i ptica, koji su, kako je procenjeno, stari između 10 i 16 miliona godina.

foto: flickr.com/Vncent Lit

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Blacu pronađene kosti mamuta stare više od 10 miliona godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2015

Prilikom odrona zemlje u dvorištu jedne kuće u Blacu pronađeno je paleontološko nalazište i skelet mamuta star više od 10 miliona godina...Stručnjaci Prirodnjačkog muzeja iz Beograda Zoran Marković i Zoran Milivojević koji su posetili nalazište, kazali su da je na tom mestu otkriveno paleontološko...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.