Bizarni rituali poznatih osoba

Izvor: B92, 20.Okt.2013, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bizarni rituali poznatih osoba

Pisac Mejson Kari u svojoj novoj knjizi “Dnevni rituali” otkriva bizarne navike poznatih istorijskih osoba. Svako od navedenih u knjizi, bilo da se radi o vrhunskom naučniku poput Alberta Ajnštajna ili muzičaru poput Luja Armstronga, imao je dnevne rituale kojih su se držali kako bi bili produktivni.

U 11 primera možete pročitati možda i tajnu njihove genijalnosti. Evo primera:

Džordž Geršvin (1898-1937) - Američki kompozitor “Rapsodije u plavom”, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za svojim je klavirom komponovao isključivo u pidžami ili kućnom ogrtaču. Njegov brat Ajra za njega je rekao kako nikad nije mogao da bude opušten i da je uvek nešto morao da radi.

Albert Ajnštajn (1879-1955) - Jedan od najvećih umova uopšte, živeo je povučenim životom. Nije voleo da posećuje berbera pa je zbog toga puštao kosu da mu naraste, a čarape je smatrao nepotrebnim proizvodom.

Čarls Dikens (1812-1870) - Britanski pisac, imao je jedan bizaran prohtev. Njegova radna soba morala je da bude uređena tako da se u njoj nalazila mala vaza s uvek svežim cvećem, veliki nož za sečenje papira, pozlaćeni list s figuricom zeca koji se nalazio na njemu i dva bronzana kipića debelih žaba kako vitlaju mačevima u međusobnom dvoboju.

Agata Kristi (1890-1976) - Najpoznatija svetska autorka kriminalističkih romana zapravo nikad nije posedovala radni sto. Pisala je gde joj je odgovaralo, od stola za večeru, preko polica pa do ostalih ravnih površina u stanu. Kako bi sama govorila, bilo koja površina bila je dobra za pisanje.

Truman Kapote (1924-1984) - Autor “Doručka kod Tifanija”, pisao je isključivo u krevetu i to uz kafu i cigarete. Ipak, u pepeljari je gasio samo tri opuška, a ostale je trpao u džep. Kompulsivno je zbrajao u glavi, a odbijao je i da zove brojeve ili odseda u hotelskim sobama, ukoliko su ti brojevi bili “nesrećni”.

Aleksandar Grejam Bel (1847-1922) - Izumitelj telefona bio je radoholičar koji je spavao svega tri sata na dan.

Mark Tven (1835-1910) - Otac američke literature imao je velike muke s nesanicom. Poput njegovih čuvenih likova, Toma Sojera i Haklberija Fina, i on sam je često spavao na neugodnim i neudobnim mestima. Preferirao je da spava na podu kupatila.

F. Skot Ficdžerald (1896-1940) - Autor proslavljene novele “Veliki Getsbi”, verovao je kako je alkohol nužan za kreativno pisanje. Kako je živeo u doba prohibicije u SAD, verovao je kako je čisti džin najbolji lek za manjak inspiracije, jer je delovao odmah i teško ga je bilo otkriti. Alkoholizam je bio i okidač njegove prerane smrti u četrdesetčetvrtoj godini.

Viktor Igo (1802-1885) - Pisac “Jadnika” i ''Zvonara Bogorodičine crkve u Parizu'' , imao je mazohistički dnevni ritual pranja u ledenoj vodi. Ujutro bi gutao dva sirova jaja, a bradu i brkove je održavao svakodnevnim odlaskom kod brijača.

Luj Armstrong (1901-1971) - Pionir džeza i brilijantan muzičar, živeo je u pokretu. Na nastupe bi dolazio uvek dva sata unapred, a pre izlaska na binu bi umesto alkohola - pušio “gage”, odnosno “travu” kako bi se opustio.

Karl Marks (1818-1883) - Otac komunizma je tokom 34 godine, koje je proveo u Londonu, provodio mnoge dane u sobi za čitanje Britanskog muzeja između 9 sati ujutro i 19 sati navečer. Danas je ta soba izložbeni prostor.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bizarni-rituali-poznatih-osoba

Izvor: medio.rs, 20.Okt.2013

Pisac Mejson Kari u svojoj novoj knjizi Dnevni rituali otkriva bizarne navike poznatih istorijskih osoba. Svako od navedenih u knjizi, bilo da se radi o vrhunskom naučniku poput Alberta Ajnštajna ili muzičaru poput Luisa Armstronga, imao je dnevne rituale kojih su se držali kako bi bili produktivni.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.