Bivši rumunski kralj razbaštinio svog unuka

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Avg.2015, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši rumunski kralj razbaštinio svog unuka

BUKUREŠT - Bivši rumunski kralj Mihaj (94) oduzeo je svom jedinom unuku Nikolaju titulu princa i sve privilegije čime ga je isključio iz reda nasljednika, javljaju rumunski mediji.

"Prvog avgusta 2015. godine, kralj Mihaj Prvi potpisao je dokument kojim povlači svom unuku Nikolaju, sinu princeze Elena, titulu princa Rumunije i titulu njegovog kraljevskog visočanstva", navodi se u zvaničnom saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je rumunski kralj takođe isključio >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Nikolaja sa liste nasljednika rumunske krune - odluke koje stupaju na snagu istog dana kada su objavljene, navodi rumunska agencija Adjer pres.

Bivši rumunski kralj koji je abdicirao 1947. kada su komunisti došli na vlast u Rumuniji, objasnio je da oduzima sve titule i privilegije unuku Nikolaju poznatom po posvećenosti ekologiji, biciklizmu i književnosti, jer smatra da kraljevsku porodicu treba da vodi neko ko je "skroman, dobro izbalansiran i s moralnim principima", prenijela je agencija AP.

Popularni princ Nikolaj (30), koji živi u Rumuniji posljednjih pet godina, rođen je u Švajcarskoj i bio je treći po redu za rumunski tron.

Kraljevska titula ima simbolično značenje u Rumuniji, a Rumuni je povezuju sa dostojanstvom i prefinjenošću.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.