Bivša seksualna robinja o svim užasima zatočeništva u ID-u

Izvor: B92, 20.Nov.2017, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivša seksualna robinja o svim užasima zatočeništva u ID-u

Nakon što su joj ubili šestoricu braće i majku, Nadia je oteta iz svog sela i odvedena na sever Iraka gde je bila seksualna robinja tri godine. Uspela je da pobegne, a sada joj je cilj da istera pravdu.

Nadia Murad je svoja jeziva iskustva o zatočeništvu u Islamskoj Državi opisala u svojoj knjizi “Zadnja devojka: Moja priča o zatočeništvu i borbi protiv Islamske Države“ u kojoj se osvrnula na tri najgore godine u svom životu.

Te 2014. godine bila je jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 7.000 žena i devojčica pripadnica jezida koje su oteli sunitski muslimani. Tada dvadesetjednogodišnja Nadia bila je registrovana kao robinja, a imala je čak i identifikacionu fotografiju kako bi moglo da joj se uđe u trag ako pobegne.

Njen vlasnik, visoko rangiran član ISIS-a, Hadži Salma rekao joj je da je ona njegova četvrta seksualna robinja i kako su prethodne tri postale muslimanke.

“Jezidi su nevernici – zato ovo radimo. To je za tvoje dobro“, rekao joj je.

Za Nadiu se činilo da postoji samo silovanje. U jednom trenutku pokušala je da pobegne, obukla je burku i izašla kroz prozor. Čuvaj ju je uhvatio, a njen vlasnik ju je kaznio bičevanjem, a onda je prosledio svojim stražarima. U knjizi navodi i jeziv detalj da su je tada čak šestorica muškaraca silovala dok se nije onesvestila.

Pre nego što su je prodali u Siriju, uspela je da preskoči zid bašte svog „vlasnika“ u Mosulu. Lutala je ulicama, zamotana u burgu, a na kraju je pokucala nekome na vrata. Iako je to bio vrlo rizičan potez, upalilo je.

“Porodice u Iraku i Siriji živele su normalne živote dok smo mi bile mučene i silovane. Gledali su u nas dok smo prolazili ulicama s našim vlasnicima, pustili su nas da vrištimo na pijacama roblja“, opisuje u svojoj knjizi.

Nadia trenutno živi u Nemačkoj gde se bavi akcijama za dobrobit zajednice svog naroda. Želi da njena knjiga pomogne u oslobođenju ovog naroda i suđenju Islamskoj Državi, a u tome joj pomaže i advokatica za ljudska prava Amal Kluni.

“Najviše od svega želim da budem poslednja devojka na svetu sa ovakvom pričom“, naglasila je.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.