Biti žena je privilegija

Izvor: Politika, 16.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biti žena je privilegija

Amerikanka Nora Vinsent punih 18 meseci živela je prerušena kao muškarac. Godinu i po dana oblačila se, živela i ponašala kao oni, pa je čak nosila i veštačku bradicu ne bi li lakše uspela da se potpuno poistoveti sa jačim polom.
O svom neobičnom iskustvu i razlikama između dva pola, ona kaže:
"Prve razlike koje sam primetila bile su između muške i ženske seksualnosti. Ženska seksualnost je mentalna, a kod muškaraca je to više fizička potreba. Muškarci ne pokazuju slabost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ni to koliko su privrženi, naročito u međusobnim kontaktima. Isuviše često sve njihove emocije iskazuju se kroz bes. Njihovi problemi se razlikuju od ženskih, ali im nije lakše. Potrebno im je saosećanje i ljubav žene. Oba pola imaju najveću potrebu za zajedništvom." Danas je, smatra Nora Vinsent, definicija onog što je prihvatljivo kao "žensko" ponašanje mnogo šira od onoga što se prihvata kao "muško". Zbog toga oni koji istražuju razlike među polovima smatraju da društvo postavlja velike zahteve pred muškarce. Prema njima, žene imaju mnogo više slobode.

Zašto besne muškarci

"Ne verujem da su muškarci dosad razmišljali na ovaj način, ali vredi poslušati iskustvo žene koja je u muškoj koži provela tako mnogo vremena i koja je na kraju zaključila da je danas, u ovom svetu, privilegija biti žena. No, neka to muškarcima ne bude opravdanje za ispoljavanje besa kao najčešće emocije", upozorila je Nora Vinsent. I dok je žena u stanju da satima spokojno šetka od jednog do drugog izloga, strpljivo isprobavajući i birajući, njen pratilac u sebi kipti od besa i nestrpljenja.

Isto kao i kad čeka svoju damu da se našminka. Dok se muškarac nervira i svaki čas gleda na sat, ona potpuno opušteno i bez najmanjeg znaka nervoze popravlja šminku po ko zna koji put.

Na Univerzitetu Kolumbija rađeno je istraživanje o tome šta ljuti muškarca, a šta ženu. Pokazalo se da se predstavnici "jačeg pola" duplo više nerviraju od dama. Pritisak im najviše skače kad se suočavaju sa tehničkim kvarovima, posebno sa defektima na automobilu. Poslovni neuspesi takođe zagorčavaju život muškaraca. Za razliku od njih, žene se najviše obaziru na kritike svojih muževa ili mladića, zatim kad oni previde njihovu novu frizuru ili neki odevni predmet, a posebno kad se okrenu za drugom ženom na ulici.

Istraživači tvrde da se sve ovo dešava zbog hormona. Tim naučnika sa Kembridža pokušava da dokaže da jači pol poseduje veću prirodnu sklonost stresu, jer njihov organizam luči više kortizola, hormona stresa, od ženskog.

Tumačenje proroka

Dr Dino Đusani, prvi čovek istraživačkog tima, kaže: "Već dugo smo svesni toga da muškarci i žene ispoljavaju različite reakcije na stresne situacije. Donedavno je preovlađivalo uverenje da su u pitanju samo društveni činioci, ali smo uspeli da pokažemo da su razlike u ponašanju među polovima u velikoj meri predodređene i pre rođenja".

Polovi se razlikuju i kada je u pitanju sposobnost da se identifikuju i kontrolišu osećanja.

"Žene brže i bolje prepoznaju različite emocije, a, suprotno uvreženom shvatanju, one ih i kontrolišu bolje od muškaraca", tvrdi doktor Ruben Gar, neurolog s Univerziteta Pensilvanija. Dr Gar je istakao da je to tako jer su žene u ranijim vremenima, zbog podređene uloge u društvu, bile prisiljene da razvijaju drukčije sposobnosti od muškaraca.

Slavni tebanski prorok Tiresija najpoznatije je mitsko biće koje je rođeno kao muškarac, a sedam godina je živeo i kao žena. Kako je jedini okusio slasti ljubavi i jednih i drugih, Zevs i Hera su ga pozvali da reši spor koji je nastao među njima. Naime, bog je tvrdio da žene više uživaju u ljubavi od muškaraca, dok je Hera zagovarala suprotno stanovište. Kad je Tiresija izjavio da u ljubavnom uživanju devet delova pripada ženi, a samo jedan muškarcu, Hera se razgnevila i oslepela ga. Zevs mu je, zatim, podario proročki dar. Pokušaj da se suprotni polovi jedni drugom približe i bolje razumeju neiscrpna je tema u književnim delima, ali najbolje je predstavio Dastin Hofman na platnu. Nora Vinsent je zasad najdalje stigla – ona je i na javi za trenutak oživela antički mit.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.