Bijonse uticala na rast inflacije u Švedskoj

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 20:55

Bijonse uticala na rast inflacije u Švedskoj

Početak svetske turneje pevačice Bijonse prošlog meseca u Švedskoj doveo je do tolikog porasta potražnje za hotelskim smeštajem i broja rezervacija u restoranima, odnosno do mporasta cena, tako da je u toj zemlji u maju prijavljena inflacija od 9,7 odsto, što je više nego očekivano.

Ekonomista Danske bank Majkl Gran rekao je da misli da je upravo Bijonse podstakla rast cena u hotelima i restoranima, piše BBC. Dodao je da je se dolazak pevačice krije i iza neočekivanog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rasta cena rekreativnih i kulturnih događaja.

"Ne bih krivio Bijonse za visoku inflaciju, ali njen nastup i globalna potražnja očigledno su doprineli tome", rekao je Gran.

Nema sumnje da je prva solo turneja popularne pevačice posle sedam godina, označila važan ekonomski momenat, navodi BBC i dodaje da postoje procene po kojima bi Bijonske svetskom turnejom do kraja septembra mogla da zaradi skoro dve milijarde funti.

Potraga za smeštajem u gradovima u kojime je pevala ili koje će tek posetiti, značajno je porasla nakon, a ulaznice za mnoge koncerte rasprodate su za nekoliko dana, dok su cene dramatično skočile na tržištu preprodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ekonomija i muzika: Nastup Bijonse u Švedskoj doveo do iznenađujuće inflacije u ovoj zemlji

Izvor: Danas, 15.Jun.2023, 09:40

Mislili ste da su rat u Ukrajini ili smetnje u lancima snabdevanja krivi za rast cena? Onda ne biste smeli da saznate za slučaj popularne američke pevačice Bijonse. Početak njene svetske turneje u Švedskoj prošlog meseca izazvao je takvu pomamu i potražnju za hotelskim smeštajima i obrocima u...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.