Beležnica Džima Morisona procenjena na 300.000$

Izvor: B92, 26.Nov.2013, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beležnica Džima Morisona procenjena na 300.000$

Beležnica u kožnom povezu koja je pripadala Džimu Morisonu biće ponuđena na aukciji idućeg meseca u Los Anđelesu.

Kako prenosi "Tajms", Morison je u njoj beležio svoje misli i sudeći po tome koliko su zbrkane, veruje se da ih je pisao pod uticajem teških opijata.

Beleške nekadašnjeg pevača grupe "The Doors", koji je preminuo u Francuskoj kada je imao 27 godina, kreću se od poezije do lične filozofije i veruje se da će beležnica dostići cenu od 300.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolara.

Na prvoj strani stoji: "Da li ćemo pokvariti najbolje tajne života ili ćemo pomoći da se oslobodi nova vrsta čoveka?"

Drugi unos je manje lucidan: "Vizije materice. Unutrašnje vizije. Kiklopovo srednje oko".

Na poslednjoj strani su Morisonova razmišljanja o filozofiji umetnosti. "Umetnost je kompromis, prostrana pustara" a lepota je "apsolutna, ukorenjena u deintegrisanoj percepciji - predmeti lišeni svake svrhe i začenja".

Morison je preminuo 1971. od, kako se veruje, predoziranja ali je uzrok smrti i dalje pod znakom pitanja. Beležnicu je pisao kada je počeo da živi sa devojkom Pamelom Kurson, a posle nejgove smrti ostala je u vlasništvu menadžera Bia Sidonsa koji ju je 1984. dao Grejamu Nešu koji je sada i prodaje.

Portparol aukcijske kuće "Profiles in History", Džo Madalena kaže da su beleške bizarne i bez autora nemoguće ih je razumeti ali kada je reč o rokenrol uspomenama, među najboljima su.

"To je prozor u um Džima Morisona. Najbliže što ćemo saznati šta mu se motalo po glavi pre nego što je preminuo".

Aukcija je zakazana za 18. decembar.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Beležnica Džima Morisona procenjena na 300.000$

Izvor: B92, 26.Nov.2013

Beležnica u kožnom povezu koja je pripadala Džimu Morisonu biće ponuđena na aukciji idućeg meseca u Los Anđelesu...Kako prenosi "Tajms", Morison je u njoj beležio svoje misli i sudeći po tome koliko su zbrkane, veruje se da ih je pisao pod uticajem teških opijata...Beleške nekadašnjeg pevača...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.