Bankrotirala kompanija koju je vodio najomraženiji čovek na svetu

Izvor: B92, 30.Dec.2015, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankrotirala kompanija koju je vodio najomraženiji čovek na svetu

Kompanija Kalo bios farmasjutikals, koju je vodio kontroverzni direktor Martin Škreli, podnela je u utorak papire za proglašenje bankrotstva.

Vrednost imovine kompanije, prema dokumentima, iznosi osam miliona evra, dok se dug procenjuje na 1,9 miliona dolara.

Proglašenje bankrotstva poslednji je preokret u seriji skandala koji su počeli pre nekoliko nedelja, a za koje je odgovoran Škreli. On je optužen za prevaru kompanije Retropin, kojoj je naneo štetu od nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << miliona dolara.

Pre nego što je došao u Kalo bios, kompanija je planirala da otpusti 17 radnika (61 odsto osoblja). Ali akcije kompanije skočile su za više od 400 odsto nakon što je investiciona grupa koju je vodio Škreli otkupila većinski udeo kompanije koja se nalazila u finansijskom škripcu.

Škreli je ubrzo postao direktor, ali se na toj funkciji nije zadržao dugo. Uhapšen je 18. decembra, nakon čega je odmah otpušten iz Kalo bios. Kompanija je takođe skinuta sa Nasdakove (Nasdaq) liste.

Škreli je javnosti najpoznatiji po podizanju cene leka namenjenog obolelima od HIV-a za više od 5.000 odsto, zbog čega je u javnosti nazvan “najomraženijim čovekom na svetu”. To je učinio dok se nalazio na poziciji direktora kompanije Turing.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.