Izvor: Nezavisne Novine, 22.Mar.2018, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banane, ananas i toplo mlijeko za nesanicu

Suprotno uobičajnom mišljenju, poremećaji sna u starijoj dobi nisu posljedica starenja, jer se količina i potreba za snom mijenja kroz različita životna razdoblja, a starijima čak može biti potrebno i više od osam sati sna, ističu stručnjaci.

Istraživanja američkog Udruženja za spavanje pokazuju da je odraslima potrebno od 7,5 do 9 sati sna, ali je pri tom važno obratiti pažnju na to koliko se vremena odspava odjednom.

Inače, probleme sa spavanjem mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << izazvati različiti zdravstveni problemi, poremećaj životne rutine ili stres.

Osobe starije od 60 godina osjetljivije su i na podražaje poput buke, prevelike toplote ili hladnoće, a oni koji pate od artritisa, problema s bubrezima ili depresije, takođe će imati probleme sa snom.

Nesanicu karakterišu problemi sa uspavljivanjem, često buđenje tokom noći, prerano buđenje i osjećaj umora i razdražljivost koja je naročito izražena odmah po ustajanju.

Takođe, prema mišljenju stručnjaka, treba razlikovati povremenu nesanicu koja traje nekoliko dana i javlja se periodično od hronične za koju je potrebno potražiti lekarsku pomoć.

Stručnjaci smatraju da je za dobar san potrebno vježbati barem 20 minuta četiri puta nedjeljno, a posebno se preporučuje brzo hodanje,  trčanje, ples, plivanje..., jer vježbanje tijelo oslobađa od stresa i učvršćuje ga što je važan preduslov za dobar san jer produbljuje disanje i jača kardiovaskularni sistem.

Umjesto televizije, prije spavanja se savjetuje slušanje muzike, meditiranje ili čitanje literature koja osobu usrećuje i smiruje.

Napitke s kofeinom, takođe, treba ograničiti i piti ih u prijepodnevnim satima, a alkohol zaboraviti.

Što se tiče ishrane, posljednji dnevni obrok treba da bude barem pola sata prije odlaska na spavanje, pri čemu će ananas, banane, toplo mlijeko i keks pomoći boljem snu.

Ako osoba pati od hronične nesanice izazvane drugim zdravstvenim problemima, lijekove treba da prepiše isključivo porodični ljekar, a prije nego što se uzmu sredstva za smirenje treba isprobati sve prirodne načine za bolji san, ističu stručnjaci.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.