BORS: Rajku Kušiću se sprema dugogodišnji zatvor

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Nov.2014, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BORS: Rajku Kušiću se sprema dugogodišnji zatvor

BANJALUKA - Boračka organizacija Republike Srpske saopštila je da nije iznenađena optužnicom Tužilaštva BiH protiv bivšeg komandanta Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske Rajka Kušića za zločin protiv čovječnosti i izrazila bojazan da mu se, zbog ovakvke kvalifikacije, priprema dugogodišnja zatvorska kazna, bez obzira da li je zaista kriv.

U Boračkoj organizaciji navode da se za ratni zločin protiv čovječnosti može suditi jedino prema Krivičnom zakonu BiH, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << propisuje dugogodišnje zatvorske kazne, dok bi se za bilo koju drugu eventuelnu optužbu moralo suditi prema Krivičnom zakonu SFRJ koji propisuje znatno blaže kazne.

"Da je Tužilaštvo BiH itakako pristrasno govori i činjenica da protiv bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića, ali i brojnih njegovih saboraca i dalje nije podignuta optužnica po bilo kojoj odredbi Krivičnog zakona BiH ili Krivičnog zakona SFRJ, iako postoje brojni dokazi pa čak i video-snimci koji prikazuju naređivanje i izvršavanje ratnih zločina", navodi se u saopštenju.

U Boračkoj organizaciji tvrde da su Tužilaštvo i Sud BiH davno pokazali da nisu institucije koje se bore za utvrđivanje prave istine o proteklom ratu i kažnjavanje stvarnih krivaca za zločine počinjene u njemu, nego su formirane isključivo sa ciljem da progone i kažnjavaju Srbe.

"Cilj je odavno jasan, a to pokazuje i najnoviji primjer Rajka Kušića - optužiti i kazniti što više Srba, osuditi ih na najteže zatvorske kazne, kako bi na kraju i sama Republika Srpska bila okvalifikovana kao zločinačka tvorevina i zatraženo njeno ukidanje", navodi se u saopštenju.

Iz BORS-a poručuju da predstavnici Tužilaštva BiH, ali i svi koji stoje iza smišljenih i zlonamjernih optužnica protiv srpskog vojnog i civilnog rukovodstva iz perioda rata moraju znati da BiH koju pokušavaju graditi na neistinama i nametanjem vještačke krivice samo jednom narodu, nema budućnost i da će Srpska svoj put u budućnost sigurno graditi sama.

Tužilaštvo BiH saopštilo je juče da je podiglo optužnicu protiv Kušića, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene nad bošnjačkim civilima u Rogatici i okolini.

S obzirom da se Kušić nalazi na teritoriji Srbije za njim je raspisana međunarodna potjernica, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.