Arheolozi u Peruu pronašli mumiju staru tri hiljade godina

Izvor: B92, 21.Jun.2023, 08:13

Arheolozi u Peruu pronašli mumiju staru tri hiljade godina

Peruanski arheolozi pronašli su u Limi mumiju staru 3.000 godina, što je najnovije otkriće u toj andskoj zemlji iz vremena pre dolaska španskih konkvistadora.

Studenti Univerziteta Svetog Marka i istraživači prvo su tokom iskopavanja pronašli ostatke mumijine kose i skeleta umotane u pamuk, a potom i ostatak.

Mumija je najverovatnije iz kulture Mančai koja je nastala u dolini Lime između 1.500 i 1.000 godina pre nove ere, rekao je arheolog Migel Akvilar, a povezana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sa izgradnjom hramova u obliku slova U okrenutih prema izlazećem suncu.

- Osoba je ostavljena ili žrtvovana pri završetku izgradnje hrama. Staro je oko 3.000 godina - rekao je Akvilar.

Arheolozi su pronašli i stvari zakopane pored tela, poput kukuruza, listova koke i semena, koji su najverovatnije bili sastavni deo žrtve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.