Amerikanac i Rus preleteli Pacifik u balonu

Izvor: B92, 30.Jan.2015, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanac i Rus preleteli Pacifik u balonu

Preletanjem Tihog okeana dvojica pilota uspela su da obore daljinski rekord letenja u helijumskom balonu.

Kako prenosi BBC, Amerikanac Troj Bredli i Rus Leonid Tjuhjajev poleteli su prošle nedelje iz Japana u svom balonu prema Severnoj Americi. Meteorološki uslovi su ih, međutim, primorali da promene kurs prema Meksiku, gde se njihov dolazak očekuje tokom sutrašnjeg dana.

Balon dvojice neustrašivih avanturista, nazvan "Dva orla", konstruisan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je od jakog materijala sastavljenog od kevlara i ugljeničnih vlakana, a teži svega 100 kilograma. Opremljen je najsavremenijim uređajima poput monitora i drugih instrumenata koji prikupljaju podatke kojima će Bredli i Tjuhjajev dokumentovati svoj podvig.

Specijalno dizajnirana kapsula, postavljena ispod ogromnog helijumskog balona, napravljena je da izdrži desetodnevno putovanje. Dvojica pilota provode let u prostoru ne većem od onižeg plakara.

Kako prenosi BBC, da bi postavili novi rekord, potrebno je da obore prethodni za jedan odsto.

S obzirom na to da postojeći rekord, postavljen 1981. godine, iznosi 8.383 kilometra, to znači da treba da prevale 8.465 kilometara, što su oni i učinili.

Dvojica "orlova" su u četvrtak poslali poruku putem Tvitera: "Piloti su upravo prešli razdaljinu potrebnu za novi rekord - 5.261 milju ili 8.467 kilometara".

Njihov podvig će morati, međutim, da sačeka zvaničnu potvrdu najpre američke Nacionalne vazduhoplovne asocijacije, a potom i Međunarodne vazduhoplovne federacije, što može da potraje nekoliko nedelja, pa čak i meseci.

Bredli i Tjuhjajev se, takođe, nadaju da će oboriti i vremenski rekord koji je postavljen još 1978. kada su trojica američkih pilota, preletevši Atlantik, provela 137 sati, pet minuta i 50 sekundi u balonu.

Balon "Dva orla", koji može da bude u vazduhu najviše 10 dana, trenutno leti peti dan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.