Amerika poslala prvu letelicu na Mesec posle 50 godina: Zapajunjuće šta je sa njom poslato u svemir

Izvor: B92, 08.Jan.2024, 10:08

Amerika poslala prvu letelicu na Mesec posle 50 godina: Zapajunjuće šta je sa njom poslato u svemir

Raketa Vulkan Kentaur poletela je iz Svemirske stanice Kejp Kanaveral na Floridi, u SAD. Lansiranje, prvo za ovu moćnu novu raketu, deo je misije kojom se u svemir šalje privatna letelica za sletanje na Mesec - Peregrin.

To je prva američka letelica koja bi trebalo da sleti na Mesec posle više od pola veka. Reč je o privatnoj letelici koja sprovodi misiju američke svemirske agencije NASA.

Raketa je poletela sa Floride tačno u 8.17 sati, a odvajanje Peregrina od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rakete se očekuje za oko pola sata od lansiranja. Sletanje na Mesec se očekuje oko 24. februara.

Kompanija United Launch Alliance, udruženi poduhvat Boinga i Lokhid Martina, proizvela je raketu Vulkan Kentaur. Kompanija iz Pitsburga Astrobotic Technology razvila je Peregrin, letelicu nazvanu tako po sivom sokolu (Falcvo peregrinus), jednoj od najbržih ptica na svetu.

Raketa je duga 62 metra i ima dva dela. U prvoj fazi koristi dva motora Blu oridžin BE-4. Ostatak rakete je sličan drugim raketama Kentaur, koje decenijama nose teret u orbitu.

Vulkan Kentaur je zamena za rakete Atlas V i Delta IV, koje su ponele mnogo tereta u svemir. Među najčuvenijima su roveri Kjuriositi i Perseverans, Nju horajzons i Oziris-reks.

U raketi Vulkan Kentaur nalaze se i ostaci trojice američkih predsednika, kao i pepeo legendi naučnofantastičnog serijala „Zvezdane staze“ u organizaciji kompanije „Celestis“.

Reč je o uzorcima kose prvog američkog predsednika i vođe ustanka protiv britanskih vlasti u Severnoj Americi Džordža Vašingtona, kao i generala i američkog predsednika Dvajta Ajzenhauera i njegovog naslednika na mestu šefa Bele kuće Džona F. Kenedija.

Osim uzoraka kose nekadašnjih predsednika SAD, na letu će biti i pepeo kreatora serije „Zvezdane staze“ Džina Rodenberija, njegove supruge Majel Baret Rodenberi, koja je ostvarila značajne uloge u tom serijalu kao Kristina Čapel, Loksana Troj i zvuk brodskog kompjutera, i DNK uzorak njihovog sina.

U svemir će odleteti i ostaci drugih legendi Zvezdanih staza - glumice Nišel Nikols, koja je glumila poručnicu Uhuru, i glumaca Džejmsa Duana, poznatog po ulozi Montgomerija Skota, i DeForest Kelija, koji je igrao dr Leonarda Mekoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.