Američki naučnici prave dronove od ptica

Izvor: B92, 09.Maj.2023, 08:03

Američki naučnici prave dronove od ptica

Naučnici u Novom Meksiku mrtvim pticama daju novi život nekonvencionalnim pristupom istraživanju divljih životinja pretvarajući preparirane ptice u dronove kako bi proučavali njihov let.

Dr Mostafa Hassanalian, profesor mašinstva na Institutu za rudarstvo i tehnologiju Novog Meksika u Sokoru, koji vodi projekat, otkrio je da veštačke, mehaničke ptice nisu dale rezultate koje je tražio.

"Došli smo na ideju da bismo mogli da iskoristimo... mrtve ptice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da od njih napravimo dronove“, rekao je on.

"Sve je tu... mi to reverzno konstruišemo."

Dronovi napravljeni od ptica sa taksidermom trenutno se testiraju u namenski izgrađenom kavezu na univerzitetu i mogu se koristiti za bolje razumevanje formiranja jata i obrazaca leta. To se, pak, može primeniti na avio-industriju, rekao je Hasanalijan.

"Ako naučimo kako ove ptice međusobno upravljaju energijom, možemo ga primeniti u budućnosti u vazduhoplovnoj industriji kako bismo uštedeli više energije i goriva“, rekao je on.

Naučnik Brenden Herkenhoff fokusira svoje istraživanje na boju i efikasnost leta. Dok mnogi misle da je boja ptice način privlačenja partnera ili kamuflaže, Herkenhof proučava kako boja utiče na efikasnost leta.

"Sproveli smo eksperimente i otkrili da za naše avione sa fiksnim krilima primena određene boje može da promeni performanse leta. Verujemo da isto važi i za ptice“, rekao je on. Prototipovi prepariranih ptica lete najviše 20 minuta, tako da je sledeća faza pronalaženje načina da ih nateramo da lete duže i sprovedu testove u divljini među živim pticama, rekao je Hasanalijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.