Al Kaponeovi ostaju bez sata, Kolta i fotografije - pranje biografije?

Izvor: B92, 08.Okt.2021, 14:46

Al Kaponeovi ostaju bez sata, Kolta i fotografije - "pranje" biografije?

Dijan Kapone, unuka zloglasnog američkog gangstera i biznismena Al Kaponea, prodaje njegove lične predmete i nada se da će uvid u privatni život njenog dede baciti novo svetlo na njegov lik, prenosi Reuters.

Jedan od 174 predmeta koje je unuka slavnog gangstera stavila na aukciju u Sakramentu u saveznoj državi Kaliforniji je fotografija "tate", kako su ga članovi porodice zvali, snimljena nakon što je odslužio sedam godina u Alkatrazu zbog neplaćanja poreza. Fotografija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prikazuje Kaponea kako na Božić 1946. godine sa ženom i četvoro unučadi uživa u šetnji u blizini svog imanja u Palm Ajlendu na Floridi.

Osim ličnih fotografija, na aukciji će se naći i njegovi džepni satovi, nakit, posuđe i oružje.

Početna cena njegovog luksuznog džepnog sata od platine i dijamanata će biti između 25.000 i 50.000 dolara, njegov omiljeni pištolj Kolt 45 procenjuje se na 100.000 do 150.000 dolara, a za staru crno-belu fotografiju Kaponea i njegovog sina izrađenu pomoću postupka sa želatinskim srebrom treba platiti barem 10.000 dolara.

Dijan Kapone je odlučila da predmete iz dedine privatne kolekcije stavi na aukciju jer je već došla u neke godine, a brinu je i požari koji prete njenom domu u severnoj Kaliforniji.

Brajan Vitarel iz aukcijske kuće Vitarel rekao je da se već gotovo 1.000 potencijalnih kupaca iz svih saveznih država i još 10 zemalja sveta registrovalo za aukciju.

"Najveću pažnju privlače predmeti koje povezujemo sa Kaponeom kao gangsterom: njegovi pištolji i ekstravagantni nakit", kaže Vitarel.

Kaponeova unuka se nada da će lični predmeti otkriti humanu stranu njenog dede kako se ne bi vezao isključivo za okrutnost i nasilje.

"Mislim da tu poruku najbolje prenosi pismo koje je Al pisao svom sinu Soniju iz Alkatraza. To je dirljivo pismo koje otkriva novo lice Al Kaponea. To nije lice okrutnog gangstera, već brižnog oca", zaključuje Kaponeova unuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.