“Ako umrem želim da se o mom detetu stara…” Da li treba omogućiti roditeljima da odrede staratelja svojoj deci u slučaju da se njima nešto desi?

Izvor: Prva.rs, 19.Nov.2018, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Ako umrem želim da se o mom detetu stara…” Da li treba omogućiti roditeljima da odrede staratelja svojoj deci u slučaju da se njima nešto desi?

Kod nas konačnu odluku donosi Centar za socijalni rad i roditelji nemaju nikakvu mogućnost da se izjasne o tome. To ne mora da bude konačna odluka, ali roditelj treba da ima mogućnost da odredi i preporuči staratelja svom detetu, rekla je Jasmina Mihnjak. Trenutno je situacija takva da ukoliko bi preminuo samohrani roditelj, brigu o detetu preuzimaju najbliži srodnici, sve dok Centar ne donose konačnu odluku.
U svetu je situacija malo drugačija, roditeljska volja se mnogo više uvažava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << />
Međunarodni standardi apsolutno daju primat rešenjima da dete ostaje u široj porodici ili sa osobama koje su mu bliske, rekla je gospođa Dejanović iz Unicefa. Ovo rešenje se primenjuje u zemljama Severne Amerike, mada i tamo konačnu reč daje služba za brigu o deci, budući da uvek može doći do promene okolnosti, ili se može ustanoviti eventualna nepodobnost osobe koja je izabrana za staratelja. I uvek moramo uzeti u obzir da i dete ima pravo da izrazi svoje mišljenje, kazala je Dejanović.
Šta bi donelo ovakvo rešenje u srpskim uslovima, kakva bi bila uloga centara za socijalni rad, pogledajte u video prilogu koji sledi.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.