Ako dođe do Trećeg svetskog rata, ovo je 10 najbezbednijih država

Izvor: B92, 20.Okt.2018, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako dođe do Trećeg svetskog rata, ovo je 10 najbezbednijih država

Prošle su 73 godine od poslednjeg totalnog rata u kojem se našao svet, a svaki takav sukob odneo je na milione žrtava, unazadio svetske ekonomije i svet bacio na kolena.

Politički i vojni analitičari upozoravaju da se pitanje izbijanja Trećeg svetskog rata ne svodi na to "hoće li ga biti", već "kad će biti?", što je odraz pojačanog naoružavanja, porasta tenzija i terorizma, kao i popularizacije ekstremističkih politika širom sveta.

Međutim, ako do takvog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sukoba i dođe, nije sve izgubljeno, a stručnjaci kažu da će u svetu ipak postojati "oaze mira", prenosi Express.hr.

Ovo je 10 zemalja za koje se veruje da će biti najsigurnije ako izbije Treći svetski rat.

Tradicionalno neutralna Švajcarska

S planinskim terenom, dugom tradicijom neutralnosti, brojnim bunkerima i teško naoružanom vojskom, bez sumnje se dokazala kao sigurno utočište tokom krvave istorije Europe.

Sa Nemačkom, Francuskom i Italijom u okruženju, lokacijama za koje je vrlo verovatno da bi mogle da postanu mete nuklearnih bombi, Švajcarska je na neki način zaštićena od tih opasnih zona zahvaljujući planinama koje je okružuju. Švajcarci bi lako mogli da se popnu u visoke planine dok nuklearke padaju oko njih, kažu stručnjaci.

Dovoljno izolovane da ih niko ne dira

Tuvalu, Novi Zeland, Island i Butan - sve četiri države potpadaju u ovu kategoriju, ne zbog mogućnosti snažne obrane, već zbog svoje izolacije i manjka bilo kakve strateške ili ekonomske važnosti za potencijalnog napadača.

Od njih, samo Novi Zeland i Butan imaju vojsku od oko 9.000 i 6.000 aktivnih vojnika. Iako je Novi Zeland razvijena zemlja, nije u sukobu ni s jednom zemljom. Po Globalnom mirovnom indeksu Novi Zeland je četvrti. Njihova prednost su i čiste vode, plodno tlo, koje im omogućuje da se za osnovne potrebe snađu bez drugih.

Čile uživa prirodnu zaštitu

Najnaprednija država po pitanjima ljudskog razvoja u odnosu na druge zemlje Latinske Amerike, Čile je takođe zaštićen gotovo neprobojnom barijerom - Andima na svom zapadu i okeanom na svom istoku.

Osim toga, južna polulopta Zemlje ima kvalitetniji vazduh (manje gradova, populacije, industrije...) te puno manje potencijalnih nuklearnih meta.

Danska ima adut

Verovatno je da će, ako izbije bilo kakav konflikt u Evropi, Danska biti ranjiva zbog svoje upletenosti u NATO, kao i blizine drugim velikim državama Evrope. Ali, Danska ima jedan ključan adut u svom rukavu - a to je Grenland. On je udaljen i izolovan, baš poput Islanda, planinskog terena i politički neutralan. Budući da je to danska samoupravna teritorija, za pretpostaviti je da bi puno Danaca sklonište potražilo upravo tamo.

Maltu je lako ignorisati

To šumovito ostrvo Mediterana kroz istoriju uspešno je odolevalo brojnim pokušajima osvajanja - od krstaša do napada raznih carstva. Svaki potencijalni napadač dobro bi razmislio pre tako skupe i na kraju bezizgledne invazije, a relativno mala veličina te države ne bi opravdala "upropaštavanja cele nuklearne rakete", pa je velika verovatnoća da bi zaraćene sile uglavnom ignorisale Maltu.

Irska ne ratuje

Irska je prosperitetna i razvijena država, a ono što je najvažnije je činjenica da nije ni u kakvim vojnim vezama ni sa jednom silom koja bi mogla da učestvuje u Trećem svetskom ratu. Irska teži političkoj nezavisnosti, nije NATO članica i ima dugu istoriju vojne neutralnosti. Prema irskom zakonu Irska jedino ima pravo da interveniše u oružanom konfliktu ako to odobre Ujedinjene nacije.

Fidži je predaleko od svega

Fidži se nalazi u Pacifiku i udaljenost između njega i prvog kopna je ogromna. Tako izolovan, Fidži je siguran od potencijalne invazije. Na Fidžiju živi mali broj ljudi, a vlada je vojno neutralna.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ako dođe do Trećeg svetskog rata, evo gde će biti najbezbednije

Izvor: Vesti-online.com, 20.Okt.2018

Prošle su 73 godine od poslednjeg totalnog rata u kojem se našao svet, a svaki takav sukob odneo je na milione žrtava, unazadio svetske ekonomije i svet bacio na kolena...Politički i vojni analitičari upozoravaju da se pitanje izbijanja Trećeg svetskog rata ne svodi na to "hoće li ga biti", već...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.