AI dešifrovao reč iz drevnog svitka starog 2.000 godina: Otkrio neočekivano FOTO

Izvor: B92, 17.Okt.2023, 08:04

AI dešifrovao reč iz drevnog svitka starog 2.000 godina: Otkrio neočekivano FOTO

Kada svitak iliti komad papira provede skoro 2.000 godina zakopan pod gomilama vulkanskog pepela sa Vezuva, prilično ga je teško otvoriti, a kamoli pročitati. Ipak, AI je pronašao način.

Naime, naučnici sa Univerziteta Kentuki u SAD-u pokrenuli su u martu svojevrstan izazov (Vesuvius Challenge). Objavili su hiljade rendgenskih slika karbonizovanih svitaka iz Herkulaneja, zajedno sa neistreniranim softverom veštačke inteligencije pomoću kojih bi oni mogli da se odgonetnu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Onome ko dešifruje više odlomaka sledi glavna nagrada.

I neko je napravio prve korake - odgonetnuo reč. Odnosno, u isto vreme su to ostvarila dva studenta: Luk Faritor, student informatike i Jusef Nader, student biorobotike. Stoga će obojica primiti prve nagrade u izazovu, piše Science Alert.

I Faritor i Nader su nezavisno identifikovali reč "πορϕυρας" (porphyras), što znači "ljubičasta". To je prva puna reč koja je dekodirana iz skripti pomoću AI softvera.

Ljubičasta boja je u starom Rimu imala značajnu ulogu; često predstavljajući bogatstvo i status.

Stručnjaci smatraju da bi ova reč mogla da se odnosi na rang, iako će za potvrdu biti potrebna dalja analiza. Veštačka inteligencija, uz pravilnu obuku, može uočiti vrlo male varijacije u teksturi na rendgenskim snimcima, otkrivajući poteze tinte koji nisu vidljivi ljudskom oku. Stoga se naučnici nadaju da će uskoro uslediti dalja otkrića.

Glavna nagrada Vesuvius Challengea od 700.000 dolara ide onome ko dešifruje četiri ili više odlomaka iz jednog od ovih svitaka.

Vezuv je eruptirao 79. godine nove ere, pri čemu je uz Pompeje stradao i grad Herkulanej. Svitci su pronađeni u 18. veku kada su radnici naišli na ostatke luksuzne vile koja je možda pripadala tastu Julija Cezara.

Nažalost, preživelo je vrlo malo ovakvih drevnih tekstova. Kada bi ovi papiri mogli da se pročitaju, bez da se otvore, mogli bismo da otključamo neprocenjivo bogatstvo informacija o životu pre 2.000 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dešifrovali drevni svitak koji je ležao duboko ispod Vezuva (FOTO)

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Okt.2023

​Iako je skoro 2.000 godina bio zakopan pod gomilama vulkanskog pepela s Vezuva, smotani papirus izvađen iz starorimskog grada Herkulaneuma prilično je teško otvoriti, a kamoli čitati - ali AI je pronašao način. Naučnici sa Univerziteta u Kentakiju pokrenuli su "Vesuvius Challenge" u martu,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.