Министарство животне средине жели да прошири подручја под заштитом државе на 9%

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Apr.2023, 13:08

Министарство животне средине жели да прошири подручја под заштитом државе на 9%

Циљ Министарства и Владе Србије је да прошире подручја под заштитом државе на девет одсто, изјавила је државна секретарка Министарства заштите животне средине Сара Павков. Фото: Танјуг/Владимир Спорчић На јучерашњој промоцији магазина Балкан травел – Национални паркови Србије >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << одржаној у Београду, Павков је нагласила да је очување националних паркова важно не само због туризма, већ и због одрживог развоја и заштите угрожених врста.
„Наша држава може да се похвали изузетним лепотама и циљ нам је да их очувамо. Министарство заштите животне средине уз подршку Владе Србије интензивно ради на проширењу подручја под заштитом државе и циљ нам је да та подручја проширимо на девет одсто“, истакла је Павков.
Према њеним речима, наши потомци ће нам бити захвални ако спасимо нестанак вукова, орлова или других заштићених врста. „Ми немамо право да нашим потомцима ускратимо уживање у Сопотници или Пештеру“, истакла је она. Министарство заштите животне средине уз подршку Владе Србије већ интензивно ради на проширењу подручја под заштитом државе, а Павков је изразила задовољство што се у магазину Балкан травел говори о лепотама свих пет националних паркова – Фрушка гора, Тара, Ђердап, Копаоник и Шар планина, као и о два будућа која су одлуком Владе Републике Србије тренутно у процесу заштите – Стара планина и Кучај-Бељаница.
Она је подсетила да је модерни вид заштите паркова почео средином 19. века, а сад је тај процес значајно еволуирао. Из Закона о националним парковима из 2015. они представљају интегралне делове одрживог развоја, закључила је Павков, како се наводи у саопштењу ресорног министарства.
Vojska: Večeras redovna letačka obuka helikoptera, nadleću Banjicu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Министарство животне средине жели да прошири подручја под заштитом државе на 9% се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.