6 stvari koje možemo da naučimo od najsiromašnijeg predsednika na svetu Hosea Munike

Izvor: Piplmetar.rs, 05.Avg.2017, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

6 stvari koje možemo da naučimo od najsiromašnijeg predsednika na svetu Hosea Munike

Hose Munika je najsiromašniji predsednik na svetu. Nedavno je penzionisan nakon petogodišnjeg mandata predsednika Urugvaja.
Šezdesetih i sedamdesetih godina bio je pripadnik pokreta nacionalnog oslobođenja Tupamaros, zbog čega je zatvoren, te je u samici proveo 13 godina. Nakon što je radio nekoliko poslova za urugvajsku vladu, na kraju je postao predsednik ove države u periodu od 2010. do 2015. Tokom života izdržao je nezamislivo, a iz svoje biografije >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << nam prenosi životne lekcije izvučene iz njegovih neverovatnih iskustava.

#1 Posvetio sam se borbi za promenu, poboljšanju života u zajednici kojoj pripadam. A sada sam predsednik. Rođenje u današnjem svetu verovatno znači da ćete provesti veći deo detinjstva u školi, veći deo adolescentskog doba takođe u školi, a zatim veći deo života kao odrasla osoba na poslu. Nažalost, nakon ulaganja svog tog truda i žrtvovanja svog tog vremena, mnogo nas jedva da može da priušti krov nad glavom i zdravu ishranu. Mi smo, moglo bi se reći, ‘robovi sistema’. Ono što zaista deprimira u vezi sa ovim ciklusom je činjenica da je on potpuno nepotreban. Ništa u vezi sa našim postojanjem po sebi ne zahteva da živimo na ovaj način. I premda, naravno, treba da budemo zahvalni za šanse koje nam je život dao i što možemo sebi da priuštimo osnovne potrepštine – koje predstavljaju luksuz nedostupan mnogim ljudima – bez obzira na sve treba da nastavimo da težimo da imamo više – više slobode, više izbora, više nezavisnosti.
Lično, verujem da svako može da kreira sopstveni život po želji, ili barem da se u sebi raduje bez obzira na okolnosti. Bio sam u različitim situacijama u kojima nisam želeo da budem, ali sam odabrao da ih prihvatim i da ih doživim kao izazove i mogućnosti za razvoj. U međuvremenu, i dalje sam bio posvećen sopstvenim strastima onoliko koliko sam bio u mogućnosti. Iako ne možemo uvek da biramo okolnosti u kojima živimo, uvek možemo da izaberemo kako ćemo ih prihvatiti.
Na sledećim stranicama pogledajte još 5 stvari koje je Hose podelio sa svetom kao 6 životnih lekcija.

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.