5. maja će nas obasjati Supermesec

Izvor: B92, 02.Maj.2012, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5. maja će nas obasjati Supermesec

Mesec će u subotu, 5. maja, postati mnogo veći, barem iz perspektive Zemljana. Naučnici ga nazivaju "Supermesecom" jer će proći bliže Zemlji nego što je to uobičajeno i izazvati za 42 odsto veću plimnu silu.

Zbog blizine Zemlji činiće nam se da je Mesec veći i svetliji - tačnije, biće 14 odsto veći i 30 odsto svetliji nego bilo koji puni mesec tokom 2012. godine.

Veličina punog meseca varira zbog ovalnog oblika Mesečeve orbite oko Zemlje.

Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s punim Mesecom, stižu jače plimne sile, nivo mora porašće za tek nekoliko centimetara, javljaju iz američke agencije NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

"Da bi 'Supermesec' mogli videti u punoj snazi, potražite ga odmah nakon izlaska ili pre zalaska kada je blizu horizonta. Tada ćete moći da ga vidite iza zgrada ili drveća, pa će zbog optičke varke izgledati daleko veći nego što je stvarno", piše na stranici Space.com.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovog vikenda očekujte najveći puni mjesec u godini

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Maj.2012

Mjesec će u subotu, 5. maja, postati puno veći, barem iz naše perspektive sa Zemlje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.