4 fascinantne činjenice o poljupcu

Izvor: B92, 03.Feb.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

4 fascinantne činjenice o poljupcu

Knjiga „The Science of Kissing" naučnice Šeril Kiršenbaum pokušava da objasni brojne procese i reakcije koje prate jednu od najinteresantnijih tema za većinu nas – dodir usana između dve osobe.

Kiršenbaum istražuje istoriju evolucije poljupca kao i hemiju koja ga prati.

1. Naše zenice se prilikom strasnog poljupca šire, što predstavlja jedan od glavnih razloga zašto većina zatvara svoje oči pri dodiru sa partnerovim usnama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kada se ljubimo, autonomni nervni sistem reaguje na uzbuđenje i seksualnu stimulaciju tako što proširuje zenice, što omogućava veći prodor svetlosti i čini naše oči osetljivijim.

2. Tokom čuvenog „francuskog poljupca" muškarac ženi prenosi adrenalin putem pljuvačke.

Nakon nedelja „francuskog poljupca" povećan unos adrenalina može pojačati libido kod žena. Zašto je to tako?

Između ostalih stvari, testosteron stimuliše klitoris.

3. Naučno je dokazano da poljubac može podsvesno otkriti informacije o genetici osobe koju ljubimo i tako nam nesvesno pokazati da li je u pitanju ona prava ili onaj pravi.

Kada ljubimo drugu osobu, sva naša čula su aktivna i procenjuju kompatibilnost partnera sa nama, čak i naše čulo mirisa.

Da li ste ikada poljubili nekoga i tek onda shvatili da su sva vaša osećanja za tu osobu nestala u tom trenutku. To je prilično česta reakcija.

Sudeći po rečima evolucionog psihologa Gordona Galupa sa Albany univerziteta, 59 odsto muškaraca i 66 odsto žena prekinuli su svoje veze zbog lošeg poljupca – i čini se da je u velikoj meri na tu odluku uticalo čulo mirisa.

Zašto?

Pirodan miris partnera, koji svesno nismo u stanju da registrujemo, ili ne primećujemo kao neprijatan, može nam dati informaciju o njegovo reproduktivnom statusu ili njegovom DNK. Žene najviše privlače muškarci koji poseduju drugačije imune sisteme od njihovog – ovo je zato što će drugačiji imuni sistem ženi dati genetsku prednost koja će joj omogućiti da rodi dete sa znatno raznovrsnijim imunim sistemom.

4. Ženski dah može otkriti muškarce detalje o njenom reproduktivnom statusu

Tokom menstruacije žene u svojim ustima ima znatno veću koncentraciju bakterija koje vrlo često utiču na njen zadah – činjenica koja je tokom vekova omogućavala muškarcima da lakše izaberu najplodnijeg partnera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.