4 мале промене за здравији живот: како усвојити здравије навике без напора?

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Mar.2024, 10:00

4 мале промене за здравији живот: како усвојити здравије навике без напора?

Можете постепено и безболно унети превенцију у свој живот. Чак и најмањи напор је бољи од недостатка активности. Фото: Pexels/Moe Magners Од јутарње рутине до вечерњих обавеза, постоји начин да се здраве навике укључе у свакодневни живот. Веровали или не, истраживања показују да постоји >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << чак 2.400 начина да уведете здраве активности у свој дан! Ако дозволите себи мале промене, оне ће довести до значајних побољшања у вашем начину исхране, физичкој активности, способности суочавања са стресом и квалитету сна – четири кључна елемента здравља.
Није потребно ићи у теретану или драстично мењати прехрамбене навике да бисте били здрави. Идеја да мале промене могу донети значајне здравствене користи није нова. Студије су показале да додавање само 30 минута ходања дневно може спречити повећање телесне тежине и подстаћи губитак тежине. Чак и три брзе десетоминутне шетње дневно могу бити једнако корисне као и шетња од пола сата у смањењу ризика од срчаних болести.
Мале промене могу направити разлику. Све што вас приближава вашем циљу – било да је то губитак тежине, смањење холестерола или боља контрола шећера у крви – вреди. Када направите мале промене за столом, то може имати позитиван утицај и на друге аспекте вашег живота.
Одаберете 4 промене и укључите их у свој живот четири дана. Када се те промене претворе у навику, одаберите нове. Након увођења свих промена, приметићете разлику у вашем здрављу већ након неколико седмица..
Побољшање исхране Купујте здраву храну, било да је конзервисана, замрзнута или свежа са пијаце, и користите је уместо прерађене хране кад год је то могуће. Одбаците храну и пиће направљено од кукурузног сирупа, калорија густог, нутритивно празног заслађивача за који многи верују да је гори за тело од шећера. Сваку вечеру започните мешаном зеленом салатом. Не само да ће вам помоћи да смањите апетит за калоричном храном, већ ће аутоматски додати поврће у ваш оброк.
Побољшање физичке кондиције Урадите чучањ сваки пут када нешто подигнете. Уместо да се савијате на уобичајен начин, који оптерећује доњи део леђа, савијте колена и чучните. Ово вас присиљава да користите мишиће ногу, самим тим – изградићете снагу. Сваки пут када станете на семафору (или аутобус то уради), затегните мишиће бутина и задњице и отпустите што више пута можете. (Не брините, нико то неће видети!) Ово ће учврстити мишиће ногу и задњице и побољшати ток крви. Кад год стојите на послу, подигните једну ногу неколико центиметара од тла. Додатни стрес на супротном стопалу, скочном зглобу, потколеници и бутини, као и задњици, помоћи ће учвршћивању и тонирању мишића. Мењајте стопала сваких неколико минута.
Побољшање контроле стреса Да бисте побољшали контролу стреса, загрлите свог партнера сваки дан пре посла. Студије показују да вам овај једноставан чин може помоћи да останете мирни када настане хаос током дана. Или, лепо се исплачите: то може ојачати ваш имуни систем, смањити нивое хормона стреса, елиминисати депресију и помоћи вам да размишљате јасније. Такође, двапут дневно дубоко дишите три до пет минута – одличан трик за враћање баланса и контролу стреса!
Побољшање сна Тек опране чаршаве и јастучнице попрскајте водом од лаванде. Студије су показале да мирис подстиче опуштање, што може довести до бољег сна. Купите нови јастук – јастуци са удубљењем у средини могу побољшати квалитет сна и смањити бол у врату. Такође, пробајте „кул“ јастук – онај који садржи или потпуно природна влакна или комбинацију натријум сулфата и керамичких влакана који помажу да вам глава буде хладна. Поједите шаку ораха пре спавања. Даћете себи подстицај влакнима и есенцијалним масним киселинама заједно са аминокиселином триптофаном – природним изазивачем сна.
Zašto su psi tako srećni kada nas vide?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак 4 мале промене за здравији живот: како усвојити здравије навике без напора? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.