29. NOVEMBAR: Dan kada se sećamo Duška Radovića

Izvor: NaDlanu.com, 29.Nov.2015, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

29. NOVEMBAR: Dan kada se sećamo Duška Radovića

Nišlija po rođenju a Beograđanin po srcu. Bio je iskren I pravičan, obilovao mudrošću. Zadužio nas je toliko da se njegovi aforizmi i dan danas koriste, i to u toliko velikj meri da je njegov život i rad tešto negirati. Danas se sećamo najvećeg pisca, pesnika, urednika, novinara i aforističara.

Dušan "Duško" Radović rođen je na današnji dan, 29. novembra 1922. godine.

Rođen je u Nišu, otac Uglješa bio je mašinovođa poreklom iz Čačka, a majka Sofija >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << rođena Stefanović bila je iz Niša.

Bio je glavni urednik "Pionirskih novina", urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista "Poletarac", novinar "Borbe" i (od 1975. godine) urednik Studija B. U Beogradu se dugi niz godina održava atletska trka "Sećanje na Duška Radovića". Duškov brat je poznati atletski trener Branimir "Brana" Radović.

Poznat je po aforizmima koji su kasnije objavljeni u tri knjige "dobro jutro" Beograde.

Neke od njegovih pesama su postale hitovi za decu u izvođenju Dečjeg hora "Kolibri": Mrak, Plavi zec, Strašan lav, Šta je na kraju, Pesma o mleku, Tatin muziča, Zdravica (Sve što raste htelo bi da raste ...)

Umro je 16. avgusta 1984. godine u Beogradu.

Iza sebe je ostavio blago mudrosti, rečenice koje  dalje citiramo.

Tako je malo ljubavi među ljudima. Ko ume da voli, ne bi trebao ništa dugo da radi.

Volite se i kad niste zajedno. To je prava ljubav. ko ume da voli samo kad je zajedno, ta ne pravi pitanje s kim je.

Da li je ljubav bolest? Jeste, ali neprelazna. Možete nekoga ljubiti i ljubiti, ali ga nećete zaraziti ljubavlju.

Ne verujte lepim ženama. Suviše su lepe da bi bile verne. Takav slučaj je i sa pametnim muškarcima.

Žene vole da vole, a manje je važno koga će voleti. Muškarci vole da su voljeni, ali bi hteli da biraju ko će ih voleti.



Izvor: nadlanu

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.