У Србији од 2019. године изречено осам казни доживотног затвора

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jul.2023, 10:39

У Србији од 2019. године изречено осам казни доживотног затвора

У Србији је од 2019. године, када је уведена казна доживотног затвора, изречено осам таквих казни за најтежа кривична дела, махом због бруталних убистава и силовања. Фото: Freepik/fabirkasimf Од осам изречених пресуда, три су правоснажне, док је четврту служио Нинослав Јовановић, познатији >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << као Малчански берберин који је прошле године преминуо у затвору.
Јовановићу, иначе вишеструком повратнику, изречена је прва казна доживотног затвора због отмице и злостављања 12-годишње девојчице.
Друга доживотна казна затвора пресуђена је Црногорцу Дејану Дабовићу због убиства девојке и он се налази на издржавању те казне, док је трећа првостепена пресуда изречена Радомиру Благојевићу, јер је жену убио на тај начин што ју је запалио живу, али је Апелациони суд ту пресуду укинуо и наложио да се суђење понови.
Наредну казну доживотног затвора изрекао је Апелациони суд у Крагујевцу, када је преиначио првостепену пресуду и осудио Вирђинела Јованова због покушаја силовања и убиства 86-годишње баке и он се налази на издржавању казне.
Са друге стране, Апелациони суд у Новом Саду је преиначио превостепену пресуду Вишег суда у том граду којом је 84-годишњи Милоје Ј. био осуђен на доживотну казну затвора за обљубу 8-годишњег дечака, и правоснажно га осудио на 20 година.
Апелациони суд у Београду недавно је преиначио првостепену пресуду и Бранислава Муратагића, који се налази на издржавању казне, правоснажно осудио на казну доживотног затвора због убиства власнике мењачнице Дејана Пантелића.
Горан Џонић је недавно првостепено осуђен на казну доживотног затвора због убиства трочлане породице Ђокић, а у Врању је на исту казну затвора осуђен Дејан Павловић због убиства супруге.
Неки од најпознатијих осуђеника који служе казне затвора од 40 година, што је до 2019. године била максимална казна затвора су Милорад Улемек Легија због атентата на Зорана Ђинђића, Ивана Стамболића и убиства на Ибарској магистрали, и Радомир Марковић због умешаности у убиство четворице функционера СПО на Ибарској магистрали и за покушај убиства Вука Драшковића.
У ову групу осуђеника спадају и убица премијера Ђинђића Звездан Јовановић и припадник земунског клана Сретко Калинић због више убистава.
Поред припадника земунског клана и других организованих криминалних група, неки од најпознатијих осуђеника на 40 година су Малиша Јевтовић који служи казну због силовања и убиства трогодишње девојчице, Владица Рајковић због силовања и убиства трогодишње девојчице, Дарко Костић због силовања и убиства 14-годишње девојчие, Драган Ђурић због убиства 15-годишње Тијане Јурић, Драган Николић Чомбе због убиства 13-годишње девојчице и силовања друге девојчице.
Првостепену максималну казну прошле године у јулу добио је и Зоран Марјановић због свирепог убиства супруге, певачице Јелене Марјановић, који у притвору чека одлуку Апелационог суда по жалбама својих бранилаца.
Selaković: Žrtve ratova ne smeju da budu zaboravljene

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Србији од 2019. године изречено осам казни доживотног затвора се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.