2016. najtoplija godina u istoriji merenja temperature

Izvor: B92, 18.Jan.2017, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

2016. najtoplija godina u istoriji merenja temperature

Planeta Zemlja je bila rekordno topla 2016. godine, što je treća godina za redom s toplotnim rekordom, saopštili su danas naučnici.

Oni za to najviše krive globalno zagrevanje izazvano delovanjem ljudi, čemu je doprineo i prirodni fenomen El Ninjo.

Mereći globalne temperature na načine koji se neznatno razlikuju, američka svemirska agencija NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) saopštile su da je 2016. prevazišla 2015. kao najtoplija godina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od kada postoje podaci o tome.

NOAA je izračunala da je prosečna globalna temperatura 2016. bila 14,84 stepena Celzijusa, što je za 0,04 stepena Celzijusa toplije nego 2015. godina.

Podaci Nase u koje je uključen veći deo Arktika su viši i procenjuju da je prosečna temperatura prošle godine bila za 0,12 stepena Celzijusa viša nego 2015. godine.

Arktik je bio "jako topao, najviše u odnosu na sve drugo", rekao je Gavin Šmit, direktor Nasinog Instituta Godard za svemirske studije iz Njujorka, gde svemirska agencija prati globalne temperature.

Merenja počinju 1880. godine. Ovo je peti put za 12 godina da su temperature na Zemlji zabeležile novi godišnji toplotni rekord. Rekordno visoke temperature zabeležne su 2016, 2015, 2014, 2010 i 2005.

Svetska meteorološka organizacija i druge međunarodne grupe za praćenje vremena složile su se da je 2016. godina bila rekordno topla.

"Jasno je da je to bila rekordno topla godina. Ne gledamo više nešto što samo naučnici vide, to je očigledno i u svakodnevnom životu ljudi", rekao je Šmit iz Nase u intervjuu za AP.

On je rekao da njegova merenja pokazuju da je najveći deo rekordne toplote posledica zagađujućih gasova od upotrebe nafte, uglja i gasa. Samo oko 12 odsto toplote je prouzrokovano prirodnim fenomenom El Ninjo, koji periodično zagrevanje delova Pacifika čime se globalno menja klima, rekao je on.

"Naravno da su ovo klimatske promene" rekla je Korin Le Ker, direktorka engleskog centra Tindal za istraživanje klimatskih promena koja nije bila deo timova Nase i NOAA.

"Zagrevanje je skoro svuda. Akrtički morski led se naglo smanjuje, povećan je broj požara zbog vrućine, ima jakih kiša zbog više vodene pare u vazduhu", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.