20.000 volontera želi na Mars

Izvor: B92, 01.Maj.2013, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

20.000 volontera želi na Mars

Putevima pesme "Idemo na Mars" Međunarodna organizacija "Mars One" sa sedištem u Holandiji saopštila je da se za život u koloniji na Crvenoj planeti prijavilo više od 20.000 volontera iz više od 100 država sveta.

U saopštenju ove neprofitne organizacije navodi se da je za samo sedam dana pristiglo više od 20.000 zahteva za učešće u projektu, a da je reč o volonterima uzrasta od 19-24 godine. Samo iz Kine se prijavilo 600 volontera za život na Marsu.

Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uplate troškova prijave, volonteri astronauti na internet stranicu Organizacije postavljaju jednominutni videosnimak u kojem se pobliže predstavljaju organizatoru projekta. Procedura izbora 24 kandidata za život na Marsu trajaće dve godine, a na televizijama će biti prikazivan i rijaliti šou tokom kojeg će gledaoci moći da podrže kandidate koji im se svide.

Nakon konačnog izbora, "Marsovci" će biti podeljeni u grupe po četiri člana uz obaveznu osmogodišnju edukaciju o životu i uslovima opstanka na Crvenoj planeti.

Prvi put na Mars planiran je za april 2023. godine, a u prvoj ekipi će biti četiri člana, dok će preostali putnici putovati do dve godine kasnije.

"Mars One" će početkom 2016. godine početi sa projektom izgradnje kolonije na Marsu postavljanjem neophodnih antena, vozila i drugih tehnologija, a za slanje prve ekipe će biti utrošeno šest milijardi dolara.

Pored klasičnih kriterijuma - komunikativnost, istraživački duh - kandidati moraju da zadovolje i kriterijume fizičke sposobnosti kao što je visina minimalno 1,57 metara, punoletnost, lagan san i slično. Najvažnije je da svaki kandidat svesno i pod punom odgovornošću izjavi da se odlučuje za astronautski put, čiji povratak je neizvestan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.