101 upotreba luka

Izvor: B92, 16.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

101 upotreba luka

Da li ste znali da je samo 2.5% vode na Zemlji slatka voda, a da je većina zarobljena u glečerima i ledenim bregovima? Da li ste znali da se 96% slatke vode nalazi u zemljištu? I na kraju nagradno pitanje da li znate kako se sve zagađuje preostalih 4% slatke vode koje koriste stanovnici naše drage planete?

Iako se tokom nekoliko poslednjih godina lagano podiže društveni nivo svesti o zagađenosti voda, ljudi i dalje o tome pričaju samo kada se desi neka ekološka katastrofa. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moramo biti svesni da je zagađenost vode hronična, a ne akutna bolest do koje dolazi samo kad neka fabrika ispusti preveliku količinu otpada u reku i uništi živi svet u njoj.

Da bi pratili nivo zagađenosti voda, naučnici su smislili čitav niz testova, ali najjednostavniji i najinformativniji je tzv. Allium test. Ime je dobio po crnom luku koji se koristi u testu. Luk je vrlo popularan kod naučnika, posebno genetičara, zbog krupnih ćelija i velikih jasno vidljivih hromozoma. To nam omogućava da lakše pratimo promene na genetičkom materijalu, pomoću kojih određujemo nivo zagađenosti neke reke, jezera, flaširane vode.... Sem toga uz jednostavnu laboratorijsku opremu, kao što je običan mikroskop, možete testirati bilo koji uzorak vode i to u sopstvenoj kući. Test je prilično lak i brz, i uz malu obuku koju ćete dobiti na Festivalu nauke, možete u kućnoj izvedbi sami raditi i pokazivati drugima.

Da bi koren luka rastao, ćelije se dele i to na samom vrhu. Što je sredina bolja korenčići rastu brže i više. Tokom deoba ćelija u jednom trenutku vidljivi su hromozomi, koji su nosioci naslednog materijala. Većina ćelija se podeli normalno, a na nekima ćete videti različite promena u deobi izazvane štetnim delovanjem različitih materija u vodi. Što je voda više zagađena to je veći procenat ćelija koje su sa promenjenim hromozomima.

Na ovaj način se može videti koliko taj uzorak vode oštećuje nasledni materijal koji će se preneti na potomstvo. Prosto rečeno, određivanjem trenutnog nivoa zagađenja voda možemo da procenimo dugoročno delovanje tog zagađenja na živi svet.

Tanja Adnađević

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.