10 saveta za pomoć detetu kroz razvod

Izvor: S media, 23.Feb.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 saveta za pomoć detetu kroz razvod

Pomaganje vašem detetu prilikom razvoda može biti jedan od najtežih zadataka koje ćete ikada doživeti kao roditelj.



Sledi kratak spisak praktičnih saveta :


1. Budite iskreni

Ne dozvolite da dete veruje da je tata i dalje na poslu ili da će sve biti divno, kao pre. Deca imaju vrlo dobro zapažanje, i znaju kada roditelji pokušavaju da nešto sakriju od njih, čak i kada je svrha tog tajenja pošteda detetovih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << osećanja. Budite iskreni prema deci, njima trebaju jednostavni i neposredni odgovori, koje mogu razumeti, bez označavanja bilo koga kao krivca.

2. Neka vaše dete zna da nije njegova krivica

Sva deca koja se nađu o toj situaciji, pomišljaju na to da su možda oni odgovorni za razvod roditelja. Deca treba da se konstantno razuveravaju tokom prvih nekoliko godina nakon razvoda, da je razvod odluka odraslih, I da ta odluka nema nikakve veze sa njihovim ponašanjem.



3. Slušajte pažljivo


Deca imaju mnoga pitanja, osećanja, pretpostavke I brige o razvodu. Nemojte samo sedeti I slušati njihova pitanja, razgovarajte sa njima, pokušajte dati odgovor na sve što ih interesuje. U toj situaciji njima je potrebno strpljenje, I vaša nepodeljena pažnja.



4. Neka vaše dete zna da je svaka njegova reakcija na razvod u redu


Mnoga deca kriju svoja osećanja tuge, besa I konfuzije jer se plaše da će izražavanjem svoji osećanja uznemiriti I naljutiti roditelje. Deca moraju da znaju da su sva njihova osećanja prihvatljiva.

5. Neka vaše dete zna da je normalno što želi da mu se roditelji pomire i ponovo žive zajedno

Deca se mogu osetiti posramljeno povodom ove vrlo normalne želje.

Možete objasniti detetu da će jednom rastavljeni roditelji vrlo teško opet početi život zajedno, ali da je njihova želja da se pomirite vrlo normalna.



6. Uverite svoje dete da će I dalje biti sigurno.


Mnoga deca misle da ako se njihovi roditelji razvedu neće biti dovoljno hrane ili odeće za njih. Deca koje žive sa majkama potrebno je da imaju “plan” za zaštitu u slučaju požara, “provalnika” ili “duhova”.

7. Pitajte vaše dete o njihovim drugarima čiji su roditelji razvedeni.

Ovo je dobar način da upoznate strahove vašeg deteta oko razvoda, I razjasnite bilo kakve nedoumice, I podsetite ih kako su I druga deca prošla kroz ono kroz šta oni prolaze sada

8. Ne tražite od deteta da zauzima strane.

Ne govorite ništa ružno o svojim bivšima pre detetom i ne šaljite poruke svojim bivšima preko deteta. Deca treba da vole oba roditelja. Ako jedan od roditelja ne odobrava veću naklonost deteta prema drugom roditelju, dete može da se povuče u sebe, da počne da laže ili da postane depresivno.



9. Provodite vreme sa brižnim prijateljima.


Ukoliko ste okruženi prisnim prijateljima, sprečićete vaše dete osećaja odgovornosti za vaš emotivni oporavak.



10. Čitajte zajedno članke na temu razvoda.


To će vam pomoći da objasnite detetu važne cinjenice u vezi razvoda, a pomoći ćete I detetu da pronađe reči za sva pitanja koja ga interesuju.

Izvor: vrticiportal.com, autor : Dušica Vujčić Popović

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.