Норвешки научници објавили списак намирница које могу да вам продуже живот за 10 година

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jun.2023, 11:31

Норвешки научници објавили списак намирница које могу да вам продуже живот за 10 година

Студија групе норвешких истраживача са Универзитета у Бергену, објављена у часопису Plos Medicine, показала је да одређене намирнице могу значајно да продуже наш животни век. Насупрот томе, прекомерна конзумација рафинисаних шећера, масти и прерађене хране може изазвати дугорочне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << здравствене проблеме. Фото: Pexels/Alberta Studio Оптимална исхрана од 20. године Да би спровели ову студију, истраживачи су се ослањали на резултате глобалне студије о болестима и узроцима смрти у Кини, Европи и Сједињеним Државама.
Процењује се да је неухрањеност узрок за више од 11 милиона прераних смрти сваке године. Затим су научници упоредили тај број са другим анализама, посматрајући ефекте различитих намирница на нашу дуговечност. Тако су успели да одреде специфичну исхрану која може да нам продужи животни век за деценију.
Која је то храна За такав здрав режим исхране неопходно је јести доста воћа и поврћа. То није никаква тајна, али научници су направили списак оних намирница које су посебно моћне.
Грашак, сочиво, соја су срж овакве исхране.
Интегралне житарице, кукуруз, овас и пшеница су такође неопходни.
Такође би требало да једете орашасте плодове, као што су бадеми, пистаћи и ораси.
С друге стране, црвено месо и прерађевине треба јести најмање.
Посебно занимљво је то што су научници закључили да се животни век може продужити за две године већ ако само уносимо око 2.000 грама махунарки годишње и што мање једемо слано и слатко.
Наравно, и они који се труде да се хране здраво понекад поједу нешто што није најбоље за организам, али најважније у свему је бити истрајан и на дуже стазе гледати да оно што уносимо у себе јесте квалитетно. Циљ је усвојити боље навике у исхрани које онда воде у дуговечност.
Zašto je dobro jesti tikvice?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Норвешки научници објавили списак намирница које могу да вам продуже живот за 10 година се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.