Сремска Каменица – најтраженије насеље за живот преко Дунава (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Dec.2023, 13:31

Сремска Каменица – најтраженије насеље за живот преко Дунава (ВИДЕО)

Сремска Каменица је насеље које је међу Новосађанима дефинтивно најпопуларније за живот. Поред центра Сремске Каменице, околина и викенд насеља која спадају под Срмемску Каменицу, попут Татарског брда, Чардака, Боцки, Поповице, изузетно су привлачна купцима некретнина. Поред >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тога што представља место за добар живот, Сремска Каменица асоцијација је зa још много тога.
Сремска Каменица – насеље са дугом историјом Фото: Градске инфо Градско насеље Сремска Каменица налази се тик уз Нови Сад, одмах с оне стране Моста слободе. Сремска Каменица је од центра Новог Сада удаљена свега 7 километара.  У просеку возилом до центра града из Сремске Каменице треба до 10 минута, зависно од гужве.
Под Сремском Каменицом подразумева се централни део Каменице који чине Горња и Доња Каменица, Боцке, Татарско брдо, Чардак и викенд насеља Поповица, Главица, Артиљево, Григовац. Сремска Каменица броји дугу историју. Претпоставља се да је насеље постојало још у старом веку, али званично се први пут у историјским списима помиње 1237. године.
Фото: Градске инфо Ширење Новог Сада утицало је доста и на Сремску Каменицу. Пораст становништва у овом насељу забележен је од средине 90-их година прошлога века, а траје и данас.
Сремска Каменица данас Сремска Каменица данас је веома развијено насеље, које има све што је неопходно за живот. Углавном је насељавају породице са децом.
У њој се налазе чак две државне предшколске установе „Плави чуперак“ и „Чика Јова“. Прва установа новија установа, са постојањем нешто више од 15 година, док је вртић „Чика Јова“ старија институција и постоји више од пола века.
Поред вртића, овде се налази и Основна школа „Јован Јовановић Змај“. Ову школу похађа преко 1000 деце, а назив је добила према чувеном српском песнику, Јовану Јовановићу Змају који је живео у Сремској Каменици.
Фото: Градске инфо Поред државне основне школе, у Сремској Каменици постоји и приватна основна школа, али и некада чувена полицијска средња школа која је данас центар за основну полицијску обуку.
У Сремској Каменици се налази и чувени приватни Универзитет под називом „Едуконс“.
Фото: Градске инфо У Сремској Каменици смештено је и Дечије село „Др Милорад Павловић“, установа за смештај деце без родитељског старања. Ово дечије село је најстарија установа овог типа у Источној Европи, основана 1975. године.
Сремска Каменица има свој Фудбалски клуб „Фрушкогорац“ чији је стадион веома посећен. Поред тога, у Каменици се налази и други спортски клубови, попут ронилачког, кошаркашког, одбојкашког, рукометног, итд.
Фото: Градске инфо Поред спортског живота, у Сремској Каменици постоји и културни живот. Обилазак Куће у којој је живео Јован Јовановић Змај је неизбежна станица уколико сте у посети Новом Саду. Кућа нашег најпознатијег дечјег песника представља споменик културе од великог значаја, а унутра се налази Змајев музеј.
Сремска Каменица од верских објеката има Православну црква Рођења Пресвете Богородице и Римокатоличку цркву Светог крижа.
Велику популарност међу Новосађанима односи Каменички парк који представља један од најлепших новосадских паркова. Не само што је најстарији и највећи, већ је и најбогатији. Повољан положај Каменичког парка и околна Фрушка гора обзбедили су Каменичанима праву зелену оазу. Поред тога, унутрашњост парка крије бројне споменике, али и велелепни дворац, познат под називом Марцибањи-Карачоњи.
Фото: Војводина уживо Дунав је још једна од погодности због које велика већина жели да се настани у Сремској Каменици.
Институт у Сремској Каменици је такође, једна од најпознатијих ствари која се веже за ово градско насеље. Институт обухвата Институт за кардиоваскуларне болести Војводине, Институт за плућне болести Војводине и Институт за онкологију Војводине.
Kisač – mesto raznolikosti, bogate kulture i prirode (FOTO, VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сремска Каменица – најтраженије насеље за живот преко Дунава (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.