Колико физичке активности током дана може да вам побољша и улепша живот

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Dec.2023, 15:02

Колико физичке активности током дана може да вам побољша и улепша живот

Истраживачи су желели да испитају колико минута физичке активности може смањити ризик од развоја озбиљних здравствених проблема. Фото: Pixabay/silviarita У развијеним земљама одрасли проводе у просеку 9 до 10 сати дневно седећи, углавном током радног времена.
Овај изузетно седећи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << начин живота повезан је са повећаним ризиком од смрти.
Бављење само 20-25 минута дневне физичке активности могло би спречити повећани ризик од смртности повезан са претежно седентарним начином живота. Истраживачи који су учествовали у једној студији прикупили су појединачне податке о учесницима из четири групе људи опремљених уређајима за праћење активности како би сазнали да ли физичка активност може да промени везу између времена седења и смрти, и обрнуто, и колико физичка активност и време седења утичу на ризик.
Забележили су најмање 4 дана 10-часовне дневне активности и праћени су најмање 2 године и пружили детаље о потенцијално утицајним факторима: пол, ниво образовања, тежина, висина, историја пушења, унос алкохола и да ли су имали тренутне и/ или претходне кардиоваскуларне болести, рак и/или дијабетес.
Повезивање са регистрима умрлих је показало да је током просечног петогодишњег периода умрло 805 (7%) људи, од којих је 357 (6%) проводило мање од 10,5 сати седећи сваког дана, а 448 је забележило 10,5 сати или више.
Дакле, физичка активност лаганог интензитета била је повезана са мањим ризиком од смрти само код људи који су седели изузетно дуго (12+ сати дневно).
Ово је опсервациона студија и као таква не може утврдити узрок и последицу.
Истраживачи признају нека ограничења, као што је неузимање у обзир потенцијално утицајних фактора као што су исхрана, проблеми мобилности и опште здравље.
Међутим, истраживачи закључују: Мале количине умерене до снажне физичке активности могу бити ефикасна стратегија за смањење ризика од смртности услед седентарног начина живота.
Sat sna pre ponoći, vredi dva posle ponoći

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико физичке активности током дана може да вам побољша и улепша живот се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.