Србин коме је руска царица слала новац, а он га прокоцкао – Катарини Великој пороци одузели љубав живота

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Nov.2023, 18:01

Србин коме је руска царица слала новац, а он га прокоцкао – Катарини Великој пороци одузели љубав живота

Катарина Велика била је руска царица која је важила за једну од најутицајнијих и најмоћнијих жена које су икада владале. У Србији је често обожавана, а била је инспирација и за назив једне од најпознатијих рок група на нашим просторима ЕКВ (Екатарина Велика). У мору својих паметних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << стратешких потеза и одлука, донела је и једну за коју су љени савременици сматрали да није паметна. Заљубила се у Симеона Зорића. Фото: WikimediaCommons ЉУБАВНА ПРИЧА КАТАРИНЕ ВЕЛИКЕ И СИМЕОНА ЗОРИЋА Љубавна веза између Катарине Велике и Симеона Зорића представља интригантну и сложену везу, обележену страшћу, амбицијом и тајновитошћу.
Зорићев успон почео је лета 1775. године, када је добио прилику да постане ађутант Григорија Потемкина, траженог војног лидера тог времена.
Катарина Велика, моћна владарка, је за њега чула због његових подвига, али и због привлачног изгледа који јој се допадао.
Ускоро, његово присуство поред царице је почело да интригира иностране дипломате, означавајући га као „моћног фаворита“ који ће имати кључну улогу у руској историји.
Иако су Потемкин и Катарина ценили Зорића, он није тежио власти, већ је уживао у слави и богатству, поклонима својих покровитеља.
Волео је риболов и друштво лепих жена, а избегавао је сплеткарење и интриге, мада је био склон авантурама.
Често се спекулисало да је имао осећања према Катарини, али није показивао амбицију да преузме власт.
Његова највећа мана била је страст према коцки.  







View this post on Instagram

















 
A post shared by hiStory (@explorehistorytime)


Иако му је Катарина показивала наклоност, Зорић је проводио сате коцкајући се, често остављајући царици да плаћа његове дугове.
Вероватно је то био разлог њиховог растанка, а Потемкин је у томе видео прилику да елиминише конкуренцију.
Иако се повукао са двора, Катарина је и даље показивала наклоност према њему, доделивши му значајну суму новца.
Након Катаринине смрти, Павле I (Катаринин син) је вратио Зорића у војну службу, али је брзо прокоцкао сав новац.
Напустио је војску и основао школу која је убрзо изгорела у пожару.
Симеон Зорић је преминуо 1799. године.
Зорић је био храбар и талентован војсковођа, али није успео да савлада свој порок. Ипак, живео је живот према сопственим правилима, често успевајући да изађе као победник из многих ситуација током ратова.
Карактерисао га је спој супротности, што је Катарину навело да га опише као „доброг човека који чини лоша дела“.
Симеон Зорић, српски љубавник руске царице, живео је живот испуњен авантуром, престижом, и проблематичном везом с коцком, остављајући иза себе питања без одговора.
КО ЈЕ БИО СИМЕОН ЗОРИЋ Симеон Зорић, пореклом Србин, рођен 1745. године, је био војник у Руској империји. Обучавао се у Санкт Петербургу и са својих 16 година постао је поручник.
Показао се храбрим током Турског рата, постајући мајор захваљујући својим командантским вештинама. Такође, памти се по сналажљивости која је једном приликом спасила своју јединицу од пораза.
Nagradni literarni konkurs „Srce mog grada“ za novosadske studente otvoren do 31. novembra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Србин коме је руска царица слала новац, а он га прокоцкао – Катарини Великој пороци одузели љубав живота се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.