Помозите себи! Зауставите старење са само пар животних навика!

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Okt.2023, 14:01

Помозите себи! Зауставите старење са само пар животних навика!

Истраживања су показала да постоје ствари које можете учинити да успорите процес старења. Фото: Pixabay/ Marcosssssssss Од једноставних промена у вашој исхрани до одбацивања токсичних навика, па чак и фокусирања на подршку делова вашег тела о којима никада нисте размишљали, наука је доказала >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да следећи кораци помажу у вашој потрази да изгледате и осећате се заувек младо.
Промените исхрану Ако једете много прерађене хране и шећера, можда ћете убрзати процес старења. Не само да су истраживања показала да праве хранљиве материје помажу мозгу да боље функционише дуже, већ је утврђено да посебне дијете фокусиране на целовиту, свежу храну, као што је медитеранска дијета, успоравају напредовање старења.
Вежбање Постоје бројне студије које подржавају вежбање као једну од најбољих метода за успоравање процеса старења. Једно истраживање је показало да су људи који су вежбали током целог живота имали мишићну масу, ниво холестерола, па чак и функцију имуног система много млађих људи.
Проведите време на отвореном Витамин Д, који можете апсорбовати од сунца, има бројне здравствене предности. Једна студија је открила да жене са вишим нивоом витамина Д такође имају дуже теломере, крај ДНК ћелије који одређује животни век ћелије.
Носите крему са заштитним фактором Иако вам витамин Д може помоћи да живите дуже, оштећења од сунца могу скратити ваш живот и довести до рака. Америчка академија за дерматологију (ААД) препоручује покривање коже одећом, ношење креме за сунчање широког спектра високог заштитног фактора или више и тражење сенке да бисте избегли превремено старење.
Пијте више воде Хидратација је један од кључних начина за успоравање старења. Вода помаже да се ослободите отпадних материја кроз мокрење, знојење и пражњење црева, одржава нормалну температуру, подмазује и омекшава зглобове и помаже у заштити осетљивих ткива.
Престаните да пушите Према научним тврдњама, пушење не само да може изазвати рак, већ и пушачи брже старе. Једна студија је показала да пушење дувана може утицати на биофизичке параметре ваше коже, посебно на дебљину и густину дермиса, епидермиса и назолабијалних бора.
Побољшати хигијену зуба Давање приоритета хигијени зуба не само да ће ваши зуби изгледати боље, већ ће такође помоћи у превенцији проблема повезаних са годинама као што су кардиоваскуларне болести, мождани удар и дијабетес. Недавне студије су такође повезале болести десни са већим ризиком од деменције и Алцхајмерове болести, па се побрините да сваки дан четкате, користите конац и исперите уста.
Фокусирајте се на здравље црева Према истраживању, повећање количине „добрих“ бактерија у цревима, познатих као цревни микробиом, може помоћи у заштити од болести повезаних са старењем, као што је деменција. Балансирање вашег микробиома кроз одређену храну, витамине и хранљиве материје може бити једноставан и лак начин да успорите процес старења.
Смањите стрес Бројне студије повезују хронични стрес са убрзаним старењем. Један је открио да се теломери у ћелијама људи који су под хроничним стресом скраћују брже. Стрес је такође повезан са упалом, тако да помаже у проналажењу ефикасних начина за смањење напетости у вашем животу. Ако вам је дан стресан, покушајте да направите паузе за себе: изађите напоље у шетњу, испробајте вежбе дисања, позовите пријатеља или погледајте смешни видео да бисте смањили ниво стреса.
Довољно спавајте Не само да сан даје вашим ћелијама прилику да поправе оштећење, већ и лош сан брже стари вашу кожу. Довољно одмора подиже вам расположење, промовише здравље срца, регулише шећер у крви, побољшава менталне функције, обнавља ваш имуни систем, помаже у ослобађању од стреса и помаже у губитку тежине.
Tabatom do savršene forme – Odličan trening i u kućnim uslovima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Помозите себи! Зауставите старење са само пар животних навика! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.