Вучић: Сачувати животе деце наш најважнији задатак

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Okt.2023, 11:15

Вучић: Сачувати животе деце наш најважнији задатак

Председник Александар Вучић поручио је данас, на презентацији и пуштању у рад система „Пронађи ме“ за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетне особе, да спашавање живота деце мора да буде наш најважнији задатак у наредном периоду. Фото: Танјуг/Раде Прелић „И >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << себи и свима другима из државних институција и органа хоћу да кажем-да тачно је, направили смо стотине километара путева и на хиљаде мостова.
Чак нисмо успели ни да их пребројимо све, али хиљаде мостова. А од сваког од тих мостова, који су страшно важни и од сваког од тих хиљада километара путева је важнији живот једног детета и о томе морамо да размишљамо много више. И чини ми се да то мора да буде наш најважнији задатак у наредном периоду“, рекао је Вучић у Палати Србија.
Вучић је честитао свима који су учествовали на том значајном пројекту и истакао да је то велики успех за нашу земљу. Вучић је нагласио да се карактер једног друштва мери према односу који има према деци.
„Овим речима Нелсона Манделе, великог пријатеља нашег народа, желео бих да почнем ово обраћање. Ко ако не деца може бити важнији за једно друштво? Нико. Без бриге о деци које су најрањивији и најтананији део нашег друштва, ми не можемо рећи да бринемо о будућности наше земље“, истакао је Вучић.
Поручио је да без бриге о деци не можемо рећи да бринемо о будућности наше земље.
Нагласио је да је систем „Пронађи ме“ био потребан и због поштовања према труду и свему што је урадио Игор Јурић.
„Укупан број расписаних објава за нестала малолетна лица у протекле две године је био 3.889, од чега је 3.859 обустављено. Дакле, 30 особа у две године није обустављено. Тих 30 особа није ни 0,8 одсто, остатак од оних 99,2 одсто који су пронађени“, рекао је Вучић. Како је рекао, ако овај систем помогне да само једно дете од ових 30 буде пронађено, исплатиће се цео ангажман МУП и државе и то многоструко, јер је сваки живот важнији од свега другог.
Напоменуо је да је Србија увела тај систем упркос територијалном и политичком проблему који наша земља има, а који нема више од 95 одсто земаља у свету.
Казао је да се многе ствари подразумевају у друштву, али да се тек после много притужби види да као друштво нисмо урадили неретко ни неке основне ствари и онда реагујете.
Тако је и са децом, мислимо о себи као најбољим родитељима, а колико времена проводимо, запитао је Вучић и додао да увек пронађемо у неком другом кривца и оправдање за оно што сами чинимо или не чинимо. „Мислим да заиста не постоји ништа важније да се и ваш центар, господине Јурићу, заједно са свима другима, да се постарате да се смањи вршњачко насиље у сарадњи са свим државним органима. Али неће то помоћи државним органима превише осим репресивним апаратом.
За то је потребна солидарност у друштву, разумевање, другачије васпитање, другачији приступ. Када говоримо о вршњачком насиљу, данас га имамо много мање него што га је било пре 20, 30 или 40 година. Само што га данас видимо захваљујући и социјалним мрежама и телефонима са камерама, неупоредиво више него што смо могли да га видимо раније. То је један од важних задатака за вас, јер то насиље оставља трајне последице на нашу децу, која се испољава и у неком каснијем периоду“, поручио је Вучић.
Председник је истакао да систем „Пронађи ме“ има добар софтвер и похвалио министра Михаила Јовановића.
„Људи у МУП-у нису ово лако прихватили и никада не би прихватили лако. Не постоји државни орган који воли унутрашње промене. Просто, у држави су људи који раде пет, 10, 15, 20 година, они чекају да ту остану и да они напредују, да се неки други склоне, али да се суштински никад ништа не промене. И зато је важно да су се овакве промене догодиле. Зато је важно да су неки људи пристали да промене део својих дневних активности, део своје рутине и прихвате нешто што је велика новина“, навео је Вучић.
Истакао је да је поносан на то што су успели да ураде сви заједно и да будемо по томе једини у региону. „Не можете да се отмете утиску да смо увек могли више и да смо увек могли много боље и да смо морали више да бринемо. Али мислим да и све ово што сте успели да организујете и ову конференцију као пажњу више коју морамо да усмеримо ка нашој деци је нешто од огромног значаја.
И у ери у којој смо сви као родитељи покварили себе, а онда покварили и своју децу, јер ја не могу да се сагласим са тиме да у нашим школама деци не смете да дате четворку и да нема тројки, двојки, јединице, и да сви имају само најбоље оцене, ваљда нико неће да се замери никоме и никада се неће са тим сагласити, јер просто нећу да се додворавам било коме у земљи и не интересује ме шта ће ко да каже“, навео је Вучић.
Поручио је да је очигледно да ће морати много тога да се поправи. „Молим полицајце, за које знам да су увек на веома озбиљан начин прихватали ове задатке, трудили се и борили да сачувају животе наше деце, да овога пута, када имате сумњу да ли је потребно да изађете на систем ‘Пронађи ме’ или не да изађете увек, јер то може само да нам помогне“, нагласио је Вучић и напоменуо да то не значи да треба узбуњивати јавност, или да сваког дана нестане по 50 деце, јер то није тачно.
Додао је да не треба да преузимају ризик на себе и да је боље да се пусти то преко система како би могла да помогне цела друштвена заједница.
Нека свако од нас носи одговорност да ли је видео дете, закључио је Вучић и пустио систем у рад.
Jurić: Srbija je prva zemlja u regionu koja je uvela sistem „Pronađi me“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Сачувати животе деце наш најважнији задатак се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.