Велика Госпојина у Ђаковици: Славимо живот

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Avg.2023, 13:44

Велика Госпојина у Ђаковици: Славимо живот

Црквени празник Велика Госпојина, прослављена је данас у у цркви Успења Пресвете Богородице у Ђаковици у присуству педесетак верника. Фото: Танјуг/Дописник КиМ Свету литургију служило је отац Исидор из Призренске Богословије, уз саслужење архимандрита Петра Дечанца, свештенства >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и монаштва епархије рашко-призренске, који је том приликом истакао да се ту данас слави живот.
„Има ли шта лепше, има ли шта сјајније, има ли шта искреније, истинитије и очигледније овде у Ђаковици, него рећи да славимо живот, живот и само живот. Сведочанство томе је и ова света обитељ, ове сестре са мати игуманијом које се овде подизавају и труде, које ово место, а ту мислим на цео овај град, својом молитвом својим трудом, својим подвигом освећују и на све оне који живе овде, ма ко они били“, рекао је отац Исидор у беседи.
Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић, која је присуствовала литургији, рекла је да је благост је дочекати велику Госпојину „у Ђаковици, у срцу Србије“. „Према Турском попису из 1485. у Јакововој Ђаковици по коме је добила име, само су две породице биле непознатог порекла, остало становништво су чинили честити, часни, херојски Ђаковчани. Када је последњи Србин напустио Ђаковицу, наше монахиње су се вратиле да заложе и одрже ватру вере на огњишту овог храма. Окружене зидовима, не дозвољавају да зидови окруже њихову љубав према људима и Богу. И као што је Пресвета Дјева Марија, Богородица, својим молитвама, саветима, кроткошћу и трпељивошћу помагала светим апостолима у ширењу Божје речи, тако и наша Епархија уз помоћ своје државе помаже да Божја реч никада не утихне у обесрбљењеним срединама на овој светој земљи“, истакла је Парлић.
Обележавању славе у Ђаковици, присуствовао је и председник општине Даниловград Велимир Ђоковић. У Ђаковици више нема Срба, осим Драгице Гашић, повратнице, која не одустаје да остане у свом стану, и поред великог притиска тамошњих Албанаца и локалне самоуправе.
Gračanica: Hramovna slava manastira Velika Gospojina

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Велика Госпојина у Ђаковици: Славимо живот се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.