Толкач: Независност и слобода као ваздух, без њих нема живота

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Avg.2023, 14:56

Толкач: Независност и слобода као ваздух, без њих нема живота

Амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач рекао је, поводом обележавања Дана независности Украјине у Београду, да се без слободе и независности не може живети. Фото: Танјуг/AP Photo/Efrem Lukatsky Амбасада Украјине у Београду организовала је прославу Дана независности Украјине окупљањем >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Украјинаца и пријатеља ове земље у Пионирском парку у Београду, након чега је уследио дефиле до Трга републике.
Амбасадор Толкач је рекао да се овај дан поново обележава у условима рата и да је Украјина, од 32 године колико је независна, у рату девет година. „Шта ми данас бранимо и зашто ратујемо? Слободна и независна Украјина, са јаким грађанским друштвом, представља претњу за империјски болесну суседну Русију. Она је пример другима. Независност и слобода су као ваздух – ви их не примећујете, али они су такви да се без њих не може живети“, рекао је Толкач.
Амбасадор је рекао да Украјина данас одолева руској оружаној агресији захваљујући напорима на војном, дипломатском и информационом пољу, снажној међународној подршци и пружању хуманитарне помоћи од САД, ЕУ и свих других земаља које су им се придружиле.
Како каже, та се помоћ осећа и овде у Србији, од људи, од државе, од свих који су данас дошли на скуп да пруже подршку. Скупу су присуствовали и представници дипломатског кора. Шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре рекао је да ће ЕУ бити уз Украјину бити докле год траје агресија Русије и подсетио да је ЕУ већ дала 74 милијарде евра за хуманитарну, финансијску и привредну помоћ, као и 20 милијарди за војну помоћ.
„Украјина, западни Балкан, Србија и Европа, сви ми делимо исто наслеђе, историју и будућност. На нама је да ту будућност и остваримо“, изјавио је Жиофре. Амбасадор САД Кристофер Хил рекао је да ће се патња и бол коју памте Украјинци – памтити вековима, баш као и њихово јунаштво и посвећеност циљу за који се боре.
„Рекао бих да су многи људи широм света размишљали о Украјини и осетили у својој души да смо сви ми заједно са њима. Поносан сам да су САД биле међу главним државама које подржавају Украјину и тако ћемо и наставити колико год буде потребно“, рекао је Хил. Осим дипломата, Дан независности Украјине у Београду прославили су и бројни држављани те земље, којима је данас српска престоница дом.
Олег у Србији живи више од годину дана. Како каже, за њега је Дан независности најважнији дан. „Сваки дан се молим за браниоце наше земље. Нас у Украјини има око 40 милиона и сви они су моја породица. У Србији сам срећан, овде људи разумеју страхоте рата и многи су ми пружили подршку“, рекао је Олег.
Карина из Украјине каже да је данашњи дан веома посебан за њу, иако је далеко од своје домовине.
„У Србији сам срећна, осећам се безбедно. Много људи нам је пружило подршку“, истакла је Карина. Дан независности Украјине обележава се у част 24. августа 1991. године, када је Украјина донела Декларацију независности и напустила Совјетски Савез.
Ukrajina: Svi ciljevi operacije na Krimu ispunjeni, neprijatelju naneti gubici

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Толкач: Независност и слобода као ваздух, без њих нема живота се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.