Продужите живот поштујући осам једноставних правила

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jul.2023, 10:13

Продужите живот поштујући осам једноставних правила

Људи би могли да живе дуже ако у живот унесу промене као што су управљање стресом и избегавање цигарета, открива нова студија. Фото: Pexels/Nina Uhlikova Усвајање осам промена начина живота, као што су квалитетна исхрана и добар сан, могло би да вам дода више од 20 година живота, показују >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << истраживања. Студија је открила да ће људи вероватно живети дуже када направе само мање промене, чак и ако би одложили прихватање здравих навика до средњих година.
„Наши резултати истраживања сугеришу да је усвајање здравог начина живота важно и за јавно здравље и за лично добро“, рекла је Џуан-Маи Нгујен, специјалиста здравствених наука укључена у рад при америчком Министарству за ветеране.
„Што раније, то боље, али чак и ако направите малу промену у својим 40-им, 50-им или 60-им годинама, то је више онего корисно“, додала је Џуан-Маи.
Истраживање, представљено на годишњем састанку Америчког друштва за исхрану у Бостону, базирало се на подацима из упитника и медицинских картона прикупљених између 2011. и 2019.
Евиденција је обухватила више од 700.000 америчких ветерана старости од 40 до 99 година који су били укључени у програм Veterans Affairs Milli.
Нгујен и њене колеге анализирали су податке како би идентификовали факторе начина живота који су повезани са дужим животним веком. Медицински картони прикупљени за пројекат показали су да је 33.375 учесника умрло током периода истраживања.
Из тима истраживача су додали да, када се комбинују, фактори начина живота могу имати значајан утицај на очекивани животни век, продужавајући живот особе бројано у деценијама. „Мушкарци и жене који су усвојили осам фактора који се односе на начин живота, могли би да добију додатних 23,7 односно 22,6 година очекиваног животног века, у поређењу са онима који их нису усвојили“, пишу аутори.
Физичка неактивност, употреба опојних дрога и пушење имали су најјаче везе са раном смртношћу.
Стил живота уместо лекова Учесници истраживања који су имали те факторе животног стила имали су 30 до 45 одсто већи ризик од смрти током периода студије, открили су истраживачи. Насупрот томе, стрес, прекомерно опијање, лоша „хигијена сна“ и неквалитетна исхрана били су повезани са око 20 процената већим ризиком од ране смрти у испитиваном периоду.
Опсервациона природа истраживања, међутим, значи да рад не може да докаже узрочну везу између идентификованих фактора и разлика у животном веку.
Професор Навед Сатар, стручњак за кардиоваскуларно и метаболичко здравље на Универзитету у Глазгову, који није био укључен у студију, упозорио је да истраживање није укључивало испитивање, те да би различити фактори могли да замагле неке значајне елементе.
Ипак, проф. Сатар је и поздравио овај научни рад: „Ови подаци доприносе идеји да је начин на који живимо важан, ако не и више од лекова које примамо за превенцију или лечење бројних хроничних болести. То значи да се не можемо једноставно ослањати на лекове, већ ће развијање бољих животних навика, смањити трошкове које носе хроничне болести, и помоћи људима да живе угоднијим и продуктивнијим животом“.
Осам промена начина живота које би вам могле продужити живот до који су дошли аутори студије су: квалитетна исхрана, избегавање дувана, добар сан, физичка активност, управљање стресом, избегавање алкохола, избегавање опојних дрога, позитивни друштвени односи.
Najbolje sprave koje treba da koristite u teretani za gubitak težine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Продужите живот поштујући осам једноставних правила се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.