Животне навике због којих се осећате старијим

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jul.2023, 18:00

Животне навике због којих се осећате старијим

Сви људи старе, неизбежна је чињеница којој нико не може да побегне, али је и чињеница да је просечан животни век значајно порастао за неколико стотина година. Фото: Pixabay/stevepb Упркос неким оптимистичним, вероватно фантастичним предвиђањима да бисмо до краја века могли да продужимо >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << свој животни век на 120, за сада се можемо барем концентрисати на то да га сами не скраћујемо.
Свако од нас утиче на старење неким изборима, а то значи да можемо успорити или олакшати старење здравијим начином живота.  Tо су животне навике због којих се, према мишљењу стручњака, осећамо старијима.
Гледате превише телевизије Нема ништа лоше у томе да повремено проведете ноћ гледајући своје омиљене серије или филмове, али не, то није навика. Истраживања показују да превише гледања телевизије, посебно после 40. године, утиче на пад когнитивних способности и опште психичко стање.
Много седите Седећи начин живота чини да се осећате старијим и психички и физички. Показало се да вежбање одржава здраве и мишиће и кости, али се такође односи и на ментално здравље. Такође, истраживања су показала да су физички активни људи биолошки млађи од оних који су пасивни или лењи и исте године. Седећи начин живота повећава ризик од болести повезаних са годинама, али и од ране смрти. Кардио вежбе такође одржавају мозак здравим.
Нередовно спавате Квалитетан сан је један од приоритета у борби против старења. Истраживања чак показују да људи средњих година који спавају мање од шест до осам сати имају пад когнитивних функција који се може упоредити са особама од четири до седам година. Поред тога, показало се да лош сан доводи до бржег старења коже.
Проводите превише времена на мрежи Иако је интернет фантастично средство за многе ствари, могуће га је превише користити. Корисно је смањити време проведено испред екрана јер то убрзава процес старења. Уместо тога, проведите мало слободног времена читајући или пишући – то је здравија вежба за мозак.
Лоша контрола стреса Живот је понекад пребрз па је понекад лакше игнорисати проблеме и стрес уместо да се суочимо са њима. Али стални живот у стресу доводи до озбиљних здравствених проблема. Такође, истраживања показују да хронични стрес изазива брже старење.
Društvene mreže čine ljude zaboravnim

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Животне навике због којих се осећате старијим се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.