У Немачкој два посла неопходна за пристојан живот

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jun.2023, 08:44

У Немачкој два посла неопходна за пристојан живот

У протеклих двадесетак година број особа у Немачкој које раде истовремено неколико послова се више него удвостручио. Фото: Unsplash/Unsplash+ То су обично послови за раднике који имају ниже квалификације и за које се исплаћује законом гарантована минимална зарада, која по мишљењу секретара >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << немачког синдиката Филипа Шумана, никако није довољна.
„С дванаест евра загарантоване сатнице и радном недељом од 42 сата можете да зарадити нешто мање од 2200 евра бруто. То је тек неких 60 одсто просечних прихода у Немачкој и то није доста за живот, каже Шуман.
У Немачкој се плата обично изражава у бруто износу, што може бити изненађење за странце који долазе да раде у ову земљу. Наиме, од тог износа се одбијају доприноси за пензионо и здравствено осигурање, затим црквени и порез на приход који зависи од више фактора, као што су брачно стање и број деце. Све у свему ако вам је плата 2200 бруто на рачун вам легне око 1500 евра, пише Дојче веле.
Шуман сматра да би минимална сатница требало да износи 17 до 18 евра. У противном Немачкој прети „амерички стил“ где људи често морају да раде на више радних места. Ујутро се разносе новине, по дану се ради у курирској служби, по подне у књижари, а увече као конобар.
Немачка влада је прошле године повећала минималну сатницу на 12 евра, али инфлација и поскупљења су појеле готово све што су радници добили том одлуком.
Званично у Немачкој готово 17 одсто становништва, дакле више од 14 милиона грађана, захваћено је сиромаштвом. Али ни ту није крај, та бројка и као и инфлација и даље расте.
Najviše posla za one sa srednjom stručnom spremom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Немачкој два посла неопходна за пристојан живот се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.