Вујовић: Улажемо у капиталне пројекте за заштиту животне средине,а не у маркетинг

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Apr.2023, 17:00

Вујовић: Улажемо у капиталне пројекте за заштиту животне средине,а не у маркетинг

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић говорила је данас у Народној скупштини о изменама и допунама Закона о управљању отпадом и истакла да Влада и Министарство улажу у капиталне пројекте, као и да би данас било више резултата да се и у прошлости тако радило, а >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << не улагало у маркетинг. Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић Она је истакла да је Влада одвојила значајна средства како би изградила неопходну зелену инфраструктуру, како би сви могли да се понашају у складу са прописима- да раздвајају отпад и да се подиже стопа рециклаже.
„Такође, Влада Републике Србије и Министарство одвајају значајна средства за затварање несанитарних депонија, а то су локације на којима смо ми преко 50 година одлагали отпад. Сада их затварамо, рекултивишемо, на тим локацијама су сада зелене површине, неретко и паркови и свакако су здравије и утичу на бољи квалитет ваздуха“, рекла је она.
У овом тренутку очекује се потписивање уговора за затварање несанитарних депонија у Руми, Зрењанину и Пожеги, истакла је министарка и додала да је претходне године затворен део великих несанитарних депонија. Министарка је рекла да се ради и на изградњи регионалних центара, као и да је било потребно две године да се припреми документација, не само у Министарству, већ и у јединицама локалне самоуправе, како би тај пројекат био препознат од стране Владе.
„Неколико пута сам понављала да имамо средства које је Држава обезбедила од Европске банке за обнову и развој – 150 милиона евра за изградњу регионалних рециклажних центара. Оно што желим свима да кажем, а дуго је најављивано – управо се прегледа документација која ће нам казати ко је изабрани извођач за почетак радова на депонији Каленић“, додала је она.
„Очекујем да у наредних месец и по дана, најкасније два, пођемо сви заједно, ко буде могао и хтео, да обиђемо почетак радова на изградњи овог Центра, који је највећи у Србији, с обзиром на број становника и општина који ће гравитирати ка њему – 11 општина и 500.000 становника“, истакла је министарка пред посланицима.
Након тога, рекла је Вујовић, креће се у завршну фазу избора извођача радова за депоније у Пироту, Сомбору, Ужице-Дубоко и ради се на проширењу регионалног центра у Сремској Митровици. „Паралелно са тим што затварамо несанитарне депоније које смо користили деценијама и што градимо регионалне центре, имамо и конкурс за чишћење и уклањање несанитарних депонија. То је оно на шта ми као друштво морамо посебно да обратимо пажњу – да локације које једном уклонимо остану трајно чисте“, рекла је она.
Она је истакла да у томе помажу и грађани Србије.
„Сада морамо да доносимо измене допуне овог Закона који није ваљао и који је имао пропусте ка многим неодговорним појединцима који су се бавили третманом опасног и неопасног отпада“, рекла је она.
Министарка је додала да ово није једноставан процес и да сви заједно морамо да обезбедимо зелену инфраструктуру.
„Затварамо несанитарне депоније зато што су то грађани тражили, радимо линију за сепарацију отпада у Панчеву како би процедура била поједностављена и наглашавам изузетно важну ствар – поред трансфер станице у Петровцу на Млави која се ових дана завршава и почиње са радом, почињемо са изградњом трансфер станице у Смедереву“, истакла је министарка у свом обраћању.
Вујовић је рекла да све што је Влада РС урадила у претходном периоду није довољно, али да је исто тако срамно да резултате минимизирају они који ништа нису урадили када су могли. „Наравно да постоје градови и општине у којима се мери прекомерно загађење ваздуха и знамо да је то вишедеценијски проблем. Баш зато што смо свесни тог проблема, уложили смо оволика средства у побољшање квалитета ваздуха, колико нико никада пре нас није уложио“, истакла је министарка.
Она је подсетила да су Влада и Министарство определили значајна средства за замену котларница у јавним установама и домаћинствима три године за редом.
„Више од 50 јединица локалне самоуправе учествује у конкурсима, труде се да што боље пројекте предају и да ураде нешто за побољшање квалитета ваздуха у својим општинама. И наставићемо да радимо на томе“, истакла је она.
Министарка је подсетила да смо некада за сметлишта и дивље депоније и сами одговорни и апеловала на све да воде рачуна о животној средини, јер је свакоме од нас, из дана у дан, она све важнија.
Много тога је урађено на подизању свести, додала је она.
Najbolji diplomci medicinskih fakulteta nadaju se karijeri u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вујовић: Улажемо у капиталне пројекте за заштиту животне средине,а не у маркетинг се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.