Рођени брат кнеза Милоша почива у Новом Саду – како је живот довео Јована Обреновића у „Српску Атину“

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Apr.2023, 18:01

Рођени брат кнеза Милоша почива у Новом Саду – како је живот довео Јована Обреновића у „Српску Атину“

На новосадском Успенском гробљу сахрањена су многа велика имена, личности важне за Нови Сад, али и за Србију. Светозар Милетић, Јаша Томић, Васа Стајић само су неки од њих, а на истом месту почива и Јован Обреновић, средњи и мање познати брат кнеза Милоша Обреновића и Јеврема >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Обреновића. Фото: Wikimedia Commons Теодор Михаиловић и Вишња Урошевић имали су три сина, Милоша – рођеног 1780, Јована – рођеног 1786. и Јеврема – рођеног 1790. године.
Милошева судбина свима је позната. Највише се памти по предвођењу Другог српског устанка, након чега је касније постао и кнез, тада аутономне кнежевине Србије.
Јеврем Обреновић постао је кнез Шабачке нахије и један је од најзнаменитијих Шапчана свих времена.
Јован Обреновић, најмање познат, или бар најмање помињан од све тројице, био је кроз свој живот генерал, командант и гувернер, а његова животна прича завршава се управо у Новом Саду, на Успенском гробљу. Фото: Народни музеј Чачак (слика Уроша Кнежевића) Као и своја браћа, рођен је недалеко од Ужица. Одлучио се да прати стопе старијег брата и будућег кнеза Милоша, па је тако учествовао и на састанку у Такову, када се подизао Други српски састанак.
У Бици на Љубићу 1815. године био је на челу свог војног реда, а српски устаници ту су забележили велику победу против Османлија.
За Милоша био је јако везан и јако му је био веран, те је покушао да угуши сваку буну и спречи незадовољство усмерено ка његовом старијем брату.
Због своје преданости предводио је и одређене преговоре са Турцима, а једно време био је на челу Рудничке, а касније и Пожешке нахије. Живео је у Брусници, а касније у Пешти све до 1934. године.
Те године враћа се у Чачак и постаје начелник тамошњег округа, а саградио је и свој конак, који још увек стоји. Фото: Wikimedia Commons/Ванилица Обновио је Страцимирову задужбину, Цркву Вазнесења Господњег, а подигао је и Храм Светог Ђорђа, Цркву Вазнесења Христовог и Цркву Светог Николе у Брусници.
Након што је донесен тзв. Турски устав 1838. године, права кнеза Милоша као владара су ограничена, а у његову помоћ „притрчао“ је управо његов млађи брат Јован.
Уследила је Јованова буна, која је за циљ имала да укине тзв. Турски устав и супротстави се уставобранитељима, али је трајала само пет дана и окончана је као неуспешна. „Угушио“ ју је Тома Вучић Перишић.
Милош и његови саборници напустили су земљу под притисцима неистомишљеника који су сада били део власти, а Јован је осуђен најпре на 10 година затвора, да би касније казна била смањена на три године.
Јован Обреновић био је у Србији све до 1842. године, када је Тома Вучић Перишић организовао своју буну и „скинуо“ са власти лозу Обреновића, да би трон преузео Александар Карађорђевић. Јован је тада отишао у Аустрију, у оквиру које су били Нови Сад и Сремски Карловци.
Управо је у Карловцима живео све до 1850. године, када је преминуо. Сахрањен је на Успенском гробљу у Новом Саду.
Фото: Градске инфо Karađorđe boravio u Petrovaradinskoj tvrđavi, za Novi Sad ga vezuje još jedna stvar

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Рођени брат кнеза Милоша почива у Новом Саду – како је живот довео Јована Обреновића у „Српску Атину“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.