Нови Сад једно од најпожељнијих места за живот – када се очекује пад цене квадрата?

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Apr.2023, 09:01

Нови Сад једно од најпожељнијих места за живот – када се очекује пад цене квадрата?

Нови Сад је још увек једно од најпожељнијих места за живот у Србији, судећи по потражњи која непрестано расте за некретнине у „Српској Атини“. Фото: Градске инфо У марту 2023. године, цене квадрата су у Србији порасле у просеку за 2.25% у односу на прошли месец.
Цена је највише >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << скочила у Београду (+3,30%) где просечна цена квадрата износи 2.409 €, затим у Новом Саду (+1,98%) 2.340 €, Крагујевцу (+1,97%) 1.126 €.
Од већих градова у Нишу је дошло до благог пада (-0,02%) где је просечна цена квадрата износила 1.441 €.
Када се гледа промена цена некретнина на годишњем нивоу, на готово свим локацијама је цена некретнина скочила за преко +20%, установио је аналитички портал Моја некретнина.
У Новом Саду је у протеклих годину дана цена квадрата скочила за +40,70%. Фото: Градске инфо Што се цене издавања станова тиче, она по квадрату износи 10,04€, што је 44% више него прошле године у ово време, али 0,2% мање у односу на прошли месец.
Просечна цена квадрата староградње и новоградње у продаји се разликују само 50 евра у корист нових објеката.
Према собности стана, најскупљи (по квадрату) су једнособни станови чија цена на огласима у просеку износи 2.488,19 €,  јефтинији су двособни са ценом од 2.400€ по квадрату, док су најјефтинији трособни и четворособни чији квадрат кошта око 2.220€.
У ком делу Новог Сада је цена квадрата најјефтинија? Фото: Градске инфо Што се квартова тиче, осим у центру, неки од најскупљих станова налазе се на Грбавици где се просечна цена квадрата у понуди креће око 2.657 евра, а они најскупљи налазе се на Булевару ослобођења где просчена цена премашује 3.100 евра, говоре подаци из марта месеца.
На Лиману 2, где је углавном староградња, у односу на прошли месец цена је спала скоро 3% на 2.493 евра по квадрату, док је на Новом насељу цена квадрата 2.080 евра по квадрату.
На Сателиту цена квадрата у просеку износи 1.943 евра, а све популарнија локација је и Мишелук, где је просечна цена квадрата 2.010 евра, уз чињеницу да је у питању углавном новоградња.
Нешто јефтиније локације су Клиса, Слана бара, Ветерник и Адице, где се цене крећу испод 1.700е по квадрату, уз напомену да у тим квартовима, осим станова, има и доста кућа. Убедљиво најјефтинија цена квадрата је у Шангају, мање од 700 евра.
Када ће цене некретнина у Новом Саду почети да падају? Фото: Градске инфо На нивоу Србије и већих градова, у шта спада и Нови Сад, може се очекивати благи пораст или стагнација, наводе из специјализованог портала Моја некретнина. Тешко је прогнозирати када ће цене некретнина пасти. Услед високе инфлације као и пораста цене грађевинског материјала процене су да цене некретнина неће значајно пасти до 2024. године.
Потребно је још једном напоменути да су у питању просечне цене квадрата у понуди, што не значи да су станови купљени или изнајмљени управо по тим ценама.
Da li je bolje kupiti stan na Telepu ili na Podbari i koje su cene kvadrata?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови Сад једно од најпожељнијих места за живот – када се очекује пад цене квадрата? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.