Шапић: Премештање Зоо врта добро и за животиње

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Feb.2023, 13:48

Шапић: Премештање Зоо врта добро и за животиње

Решење да се Зоолошки врт премести из центра града на Ада Сафари је најбоље и за животиње, али и за културно добро какво је Калемегдан јер никада није могао ни да уђе на листу Унеска баш због тога што се ту налазио Зоо врт, изјавио је данас градоначелник Београда Александар Шапић. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Сава Радовановић Он је истакао да никада нико није доводио у питање чињеницу да је садашње место Зоо врта неусловно за животиње.
„Било је разних предлога да се измести на ободе града у Сурчин, Крњачу. Велико ратно острво је била идеја бившег директора Вука Бојовића, али се испоставило да је несуловно јер често плави. Ово наше решење, које није преко ноћи преломљено, је најбоље и за животиње али и Калемегдан, а и најближе је предлогу Вука Бојовића. Биће и приступачније са алтернативним начинима доласка на Аду Циганлију“, рекао је Шапић гостујући на ТВ Прва.
Према његовим речима, на Аду само викендима може да дође око 200.000 људи, а Зоолошки врт годишње посети око 400.000. Ту, како је рекао, отпада теза да неће бити велика посећеност зоо врта на новој локацији.
Шапић је истакао да овај пројекат захтева претходне потезе, пре свега решавање статуса 270 породица које живе у овом делу Аде Циганлије у полулегалном насељу.
„Град их неће оставити на улици већ ће учинити све да им обезбеди адекватан смештај у складу са законом. На предстојећој скупштини говорићемо и о још једној теми у вези са Адом Циганлијом, пешачко-бициклистичком мосту, који ће омогућити бољи прилаз са новобеоградске стране. Ревитализоваћемо и план савске жичаре из Улице Агостина Нета, која такође треба додатно да повеже новобеоградску страну са Адом“,рекао је Шапић, оценивши да би пешачко-бициклистички мост могао да заживи крајем 2024. или почетком 2025. године.
Градоначелник Београда је најавио још неколико важних одлука које ће се наћи пред одборницима градског парламента на предстојећој седници.
„Једна од њих је промена плана детаљне регулације Булевара краља Александра који је донет 2010. годионе, а према којем би требало да се продужи траса трамваја даље од Устаничке улице ка Смедеревском путу. Из тог разлога никада се није ушло у даљу реконструкцију Булевара јер би требало да се сруши велики број кућа. Укидањем трамваја на том делу омогућујемо да се Булевар шири са по две траке у оба смера и да се уреди део између Устаничке улице и Цветкове пијаце. Изменом плана трамвај иде до Устаничке где се окреће, а даље иде аутобус“, прерцизирао је Шапић.
Он је најавио и да ће на овој седници Градске скупштине на дневном реду бити одлука о постављању информативних табли у сваком остамбеном улазу на којима ће бити информације важне за свакодневни живот грађана као и одлука о преузимању наплате карата у јавном превозу од приватника како би Град преузео одговорност за оно што је обећао.
„Учинићемо све да превоз буде квалитетан, да грађани схвате да је важно да плаћају карту, да знају шта плаћају и да им што је више могуће упростимо комуникацију са градским превозом“, закључио је Шапић, како је саопштио Секретаријат за информисање Града Београда.
Споменик Бранку Пешићу завршен и предат Скупштини града Београда

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шапић: Премештање Зоо врта добро и за животиње се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.