Половина Британаца бори се са растом трошкова живота

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jan.2023, 09:20

Половина Британаца бори се са растом трошкова живота

Скоро половина становника у Великој Британији бори се са порастом трошкова вођења домаћинства након што је инфлација достигла максимум у последње четири деценије, упозорио је научни истраживачки центар „Resolution Foundation“. Фото: Pixabay/Bru-nO Како се наводи, око 44 одсто радно способних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << домаћинстава заостајало је у плаћању станарине и хипотеке у новембру прошле године, у односу на 26 одсто у јануару 2021, пренео је данас Блумберг.
Анкета је спроведена на узорку од 10.470 одраслих особа, а резултати истраживања указују на кризу трошкова живота, што је додатно појачало притиске изазване пандемијом Ковид-19.
Закупци станова, који се суочавају са најбржим повећањем станарине у деценији, посебно су на удару, а чак осам одсто њих заостаје у плаћању трошкова становања.
Студија указује на још суморнију слику за кориснике социјалних станова, будући да је 19 одсто њих изјавило да заостаје у плаћању, док чак 44 одсто има проблема у плаћању трошкова становања, што практично значи да многи од њих нису били у могућности да замене електричне уређаје или укључе грејање.
Истовремено, корисници хипотекарних кредита погођени су низом повећања каматних стопа без преседана од стране Банке Енглеске. Очекује се даће централна банка наставити са десетим узастопним повећањем у четвртак, а предвиђа се да ће референтна каматна стопа достићи 4,5% до маја.
Удео власника хипотекарних кредита који заостају или се муче са отплатом рата скоро се удвостручио са 27% на 50% између јануара 2021. и новембра 2022. године. Упркос наглом порасту, укупан број кредитно задужених грађана који је суочен са финансијским проблемима у отплати својих обавеза и даље је мањи него што је случај са закупцима станова.
„С обзиром да су многи људи који изнајмљују станове на граници већ исцрпљених финансија, притисак изазван инфлацијом и растом цена закупа има снажан утицај на њихов кућни буџет и добробит“, сматра Кара Пацити, виши економиста истраживачког центра.
Са очекиваним порастом трошкова становања, ситуација за закупце ће се погоршати, уколико држава не интервенише, показало је истраживање.
Najveće plate u državnim preduzećima, najmanje u lokalnoj samoupravi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Половина Британаца бори се са растом трошкова живота се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.