Вучић у Савету безбедности: Стварање неподношљивих услова за живот Срба једини циљ режима у Приштини

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Feb.2024, 10:29

Вучић у Савету безбедности: Стварање неподношљивих услова за живот Срба једини циљ режима у Приштини

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на ванредној седници СБ УН о КиМ, одржаној синоћ на захтев Србије,  да је ванредна седница заказана због ситуације која у супротности са резолуцијама и повељама УН, а која би могла да узрокује непоправљиву штету опстанку српског >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << народа на Косову и Метохији. Фото: Танјуг/СТР Он је рекао да је непосредан повод за седницу потез тзв. Централне банке Косова којом се забрањује динар од 1. фебруара, чиме је извршена кулминација напада на Србе и неалбанско становништво, будући да је њихов опстанак на територији јужне српске провинције у огромној мери директно зависан од прилива динарских средстава, пре свега из буџета Републике Србије.
Нагласио је да је очито да је управо стварање неподношљивих услова за живот и ускраћивање могућности опстанка Срба једини циљ режима у Приштини.
Вучић је указао да одлука да се забрани динарски платни промет директно онемогућава свако функционисање свих друштвених, здравствених, образовних, социјалних, културних и других институција које омогућавају Србима да себи и својим породицама обезбеде основне животне намирнице, школују се, лече, купују лекове и чине све оно што се сматра уобичајеним животом са минимумом људског достојанства.
Према његовим речима, те институције представљају основу за формирање Заједнице српских општина, чије надлежности и структура су јасно дефинисани споразумом о општиниским принципима потписаним 2015. године, а који прецизно дефинише да Србија има право да финансира ЗСО.
Вучић је истакао да укидање динара од стране Приштине представља директан удар на опстанак Срба на КиМ, као и на формирање Заједнице српских општина. Истакао је да ће у том смислу чињенично разобличити потпуну неутемељеност аргументације режима у Приштини који тврди да је меру укидања динара и увођења евра као јединог платног средства предузео искључиво у сврху обезбеђивања наводне владавине права.
„Молим вас да имате у виду да тзв. руководство косовских Албанаца користи термин владавина права како би искључиво нанео штету Србима и Српској православној цркви. Ради се о толико распрострањеној пракси да привремене институције самоуправе већ осам година јавно и отворено одбијају да изврше правоснажну и коначну одлуку сопственог врховног суда о враћању земљишта које је у власништво српског православног манастира Високи Дечани“, навео је председник Србије.
Нагласио је да је у контексту такве приштинске тзв. владавине права тзв.  косовско правосуђе Србе на Косову и Метохији и потенцијалне српске повратнике масовно прогони под лажним оптужбама за ратне и друге злочине, а да је припадник илегалних тзв. КБС Азем Куртај, који је на Бадње вече  2023. године из службеног ватреног оружја упуцао српско дете Стефана Стојановића, 11 година старог и његовог рођака Милаша, 21 годину, сада слободан човек и брани се са слободе.
„У том смислу не сме се изгубити из видокруга да је ово само један од чак 470 некажњених етнички мотивисаних напада на Србе, Српску православну цркву и њихову имовину у 2021, од када је на челу такозваног руководства косовских Албанаца Аљбин Курти, који сада руководи прогоном Срба. Поређења ради током читавих девет година, пре Куртијевог доласка на власт 2021. на Косову и Метохији регистровано је укупно 669 таквих етничких мотивисаних напада, што је повећање од 300 одсто“, навео је Вучић.
Вучић је истакао да је динар легално средство плаћања у Србији и да самим тим не може бити забрањен на КиМ као делу територије која је у саставу Србије, а која је резолуцијом 1244 УН стављена под међународну управу, док је евро уведен на противправни начин једностраном одлуком политичког руководства у Приштини. „Дакле, наметање евра је у овом случају непобитно учињено не у сврху било какве владавине права, већ без икаквих правних основа и одговарајућих аранжмана са ЕУ и само искључиво у сврху довршетка креирања неподношљивих услова живота за Србе и њиховог прогона са КиМ“, истакао је Вучић.
Указао је да се положај српског становништва на КиМ драстично погоршао након априлских избора у четири општине на северу КиМ, након што су политички представници већинског српског становништва у тим општинама, због појачане репресије и политичког обрачунавања, на захтев својих бирача напустили привремене институције самоуправе.
Вучић је подсетио да је Приштина супротно вољи Срба расписала и одржала изборе у те четири општине, које су Срби, из разлога који су оправдани и јасни,  бојкотовали.
„Избори су одржани у потпуно недемократским условима, а нелегитимни албански градоначелници насилно су запосели локалне самоуправе уз помоћ тешко наоружаних припадника наводне специјалне полиције, односно припадника веома добро наоружаних албанских оружаних формација“, подсетио је председник Србије.
Он је додао да је након тога уследило уклањање симбола Србије и истицање обележја тзв. Косова. „Оваква ситуација довела је до мирних протеста Срба, на које су албанске оружане групације реаговале тако што су само 29. маја ранили више од 50 Срба. У тим догађајима дошло је и до трагичног и за сваку осуду рањавања припадника КФОР-а, који су из нама неразумљивих разлога намерно или ненамерно практично омогућили спровођење циљева Аљбина Куртија“, рекао је Вучић.
Он је нагласио и да је тада из ватреног оружја рањено четворо Срба, а један учесник протеста, Драгиша Гаљак, је рафалом из аутоматског оружја упуцан у леђа, али да нико од приштинских наоружаних формација није подвргнут процесуирању за ово насиље над Србима.
Вучић је рекао се терор приштинског режима против српског становништва на Косову и Метохији интезивира, укључујући и физичке нападе на Србе, и да је у условима текућег прогона Срба постало сасвим јасно зашто Приштина одбија да испуни обавезу формирања ЗСО.
„Иако је чињеница да међународна заједница означила Приштину као искључивог кривца за ову ескалацију, Приштина се суштински није суочила са озбиљним последицама свог деловања“, навео је Вучић.
Навео је да Приштина све отвореније и безобзирније у спровођењу прогона Срба користи оружане формације. „Те формације су састављене готово искључиво од косовских Албанаца, чије постојање на територији Косова и Метохије је непобитно, нелегално и у супротности са резолуцијом Савета безбедности 1244“, поручио је Вучић.
Подсетио је да су наоружане групације Албанаца на Косову и Метохији, према резолуцији 1244 Савета безбедности УН, морале да буду демилитаризоване, што подразумева и забрану њиховог поновног формирања у једном или другом облику.
„Њихово опремање савременом војном опремом је несумњиво супротно са резолуцијом“, навео је Вучић.
Он је подсетио и да се Приштина обавезала на успостављање Заједнице српских општина и оценио да би се њеним формирањем у складу са споразумима из 2013. и 2015. године, које Приштина упорно одбија да спроведе, створила атмосфера у којој би Срби имали барем шансу за достојанствен живот и заштиту од прогона и насиља.
Вучић је апеловао на Савет безбедности и међународне организације које могу да утичу на решавање кризе да предузму хитне и одлучне мере у циљу нормализације ситуације на Косову и Метохији, спрече даљи прогон Срба и створе услове за поновно успостављање смисленог дијалога Београда и Приштине у складу са повељом Уједињених нација и резолуцијама СБ УН. Он је рекао да ће Србија са своје стране проводити све споразуме и предузимати све потребне мере у складу са повељом Уједињених нација и релевантним резолуцијама Савета безбедности.
Истовремено, он је позвао Савет безбедности да не изгуби из вида да је Србија послала захтев Кфору, у складу са резолуцијом 1244 и војно-техничким споразумом из Куманова, да се омогући повратак договореног броја српског безбедносног особља, које би помогло међународним снагама у заштити српског становништва.
„Иако је то међународно правни документ и у њему се јасно налаже обавеза команданту Кфора да омогући такав повратак, до тога није дошло“, рекао је Вучић.
Нагласио је да се политика Србије темељи на повељи Уједињених нација и, када је реч о ситуацији на територији Косова и Метохије, строгом поштовању резолуција Савета безбедности. Он се, истовремено, захвалио званичницима из Сједињених Америчких Држава и Европске уније и свим традиционалним пријатељима са истока што су реаговали на последње потезе Приштине са осудама у саопштењима.
Вучић је нагласио да решење за кризу, као и за све друге кризе које је Приштина у протеклом периоду произвела, може да буде само јасан налог да моментално заустави све поменуте мере којима намерно ствара неподношљиве услове за живот и спроводи прогон Срба, као и одлучно обесхрабривање Приштине да у будућности посеже за било каквим једностраним потезима који се односе на српски народ на КиМ.
Вучић је, на крају ванредне седнице Савета безбедности УН о ситуацији на КиМ у реплици на излагање Аљбина Куртија, да Србија није ничија марионета већ слободна, независна и слободарска земља, као и да је на КиМ према Повељи УН и Резолуцији 1244 једино прекршен територијални интегритет Србије.
„Неко мора да схвати да у складу са повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244 једини територијални интегритет који је прекршен јесте територијални интегритет Србије. Нема других земаља у којима је дошло до кршења територијалног интегритета“, рекао је Вучић.
Такође, навео је да је поменуто у СБ УН да је Србија продужена рука Русије. „Као поносни председник Србије, а говорим свима вама и видите да ми је лако да вас погледам у очи и кажем – да је Србија независна, суверена, слободарска земља, да ми нисмо ничије марионете, ни САД, Русије или било које друге земље у свету и тако ће и остати“, поручио је Вучић.
Председник Србије је пре тога нагласио да већина земаља које су противно Резолуцији 1244 УН признале независно Косово покушавају да нађу довољан разлог и оправдање за све што је Приштина радила и да је то ефекат који има догађај 24. септембра, што је Србија као држава осудила.
„Али неко мора да објасни и каже шта се заправо десило и зашто ја то нисам поменуо током говора. Пре свега, није добро да ништа нисмо чули о покушајима убиства српске деце зато што су носили бадњак. Али морате да знате да смо десет месеци пре случаја Бањска преговарали са ЕУ и САД и покушали смо да удовољимо, преклињали и молили Србе да се помере са барикада које су подигнуте због константног систематичног напада Приштине на њих. И ја сам сам примио све гаранције и од САД и од ЕУ и покушавао сам да убедим косовске Србе да прихвате те гаранције“, рекао је Вучић.
Истакао је да су веровали њему, али не и ЕУ и САД. „Рекли су – они ће да прекрше и забораве све, а наше ће ловити као зечеве. Ја сам рекао не можемо да добијемо више, морамо да верујемо нашим европским и америчким партнерима. Они су рекли урадићемо то, али и даље не верујемо да ће они да испоштују то што су нам обећали“, рекао је Вучић.
Нагласио је да су три месеца после тога власти у Приштини почела да лове Србе који су подизали барикаде.
„И то је био један од разлога зашто су ти људи који су рођени и цео свој живот живели на Косову, желели да одбране своја огњишта, да одбране своје породице. Јесу ли они то с правом урадили? Не верујем, али морате да знате прави разлог. Чак и после тога почели смо истражни процес и видећемо оптужнице“, нагласио је Вучић.
Шефица УНМИК-а Каролин Зијаде изјавила је на седници СБ УН да једностране одлуке доприносе дестабилизацији ситуације на Косову и Метохији и истакла да одлука Централне банке тзв. Косова о забрани употребе динара није довела до деескалације ситуације, већ да је угрозила десетине хиљада људи које примају исплате у динарима.
„Ова уредба ремети исплате појединцима које финансирају српске институције на Косову, субвенције за пољопривреду, пензије и социјална давања“, рекла је Зијаде.
Према њеним речима, тиме што су приштинске власти најавиле транзициони период у вези са применом одлуке о забрани динара „нису решене све забринутости“ међународне заједнице. „Оваква питања треба решавати у складу са Бриселским споразумом, којим је, између осталог, предвиђено оснивање Заједнице српских општина“, рекла је Зијаде.
Истакла је да су једностране акције повод за велику забринутост и позвала Београд и Приштину да се ангажују у дијалогу којим посредује Европска унија.
Заменик сталног представника Русије у Уједињеним Нацијама, Дмитриј Пољански, изјавио је да приштинске власти на челу са Аљбином Куртијем на све начине покушавају да се ослободе неалбанског становништва, да посежу за терором и не презају од насиља које врше над Србима како би напустили своје домове.
„Желе да створе немогуће услове за живот. Данас на Косову присуствујемо етничком чишћењу, а заговорници људских права чине све да игноришу то. Као резултат, више од 40 одсто Срба је напустило покрајину. Покушај Приштине да избаци динар из употребе је незаконит, јер је сада угрожено 100.000 неалбанског становиштва. Ово није питање економије, већ је дискриминаторна, политичка мера. Као резултат свега што видимо, може да се деси да дође до новог насиља на Балкану“, упозорио је Пољански на ванредној седници Савета безбедности о ситуацији на КиМ.
Он је, такође, рекао да је Русија уверена да СБ УН мора да, како је рекао, „обузда косовске лидере који немају оправдање да претворе дијалог у питање статуса, што је супротно резолуцији 1244“. Он је указао и да се Србима ускраћује право гласања на референдуму, на изборима.
„Одигравају се хапшења, ту је и физичко и уставно насиље против Срба. Обим свега тога је велики. Невероватно је да се све то дешава данас, у срцу Европе. Људи у Бриселу, Вашингтону гледају то немо и понашају се као да се ништа не дешава. Игорнише се Бриселски споразум. То је доказ да је немогуће да се преговара са Бриселом у данашње време. Пентагон јасно ставља до знања да даје је Приштини 24 ‘џавелина’, што је кршење Резолуције 1244“, рекао је Пољански.
Америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Линда Томас Гринфилд позвала је Приштину да одлуку о евру као јединој валути на простору Косова и Метохије одмах одложи, док се не нађе задовољавајући начин решавања спора, који би био у складу са европским стандардама.
„САД су изразиле забринутост за план Косова да спроведе уредбу Централне банке, та одлука је донета без адекватне припреме и консултације локалног становништва“, рекла је Томас Гринфилд.
Она је поручила да САД тражи и од Приштине и од Београда да се уздрже од ескалаторних акција и позвала их да се врате дијалогу посредованом ЕУ. Истакла да би дијалог под покриватељством ЕУ, а не Савета безбедности УН, требало да буде канал преко кога би се решавали проблеми у нормализацији односа две стране.
Томас Гринфилд је поручила да су САД забринуте акцијама косовске полиције у институцијама српских органа на северу КиМ и навела да те акције нису у складу са обавезивањем Приштине на дијалог и нормализацију односа.
Заменик сталног представника Велике Британије у Уједињеним нацијама Џејмс Каријуки рекао је да приштинске власти досад нису биле увиђајне према мањинама када је реч о применама мера преласка са динара на евро.
„Да би се нормализовали односи Косова и Србије, потребна су три хитна корака. Прво, обе стране морају да се придржавају обавеза и избегавају једностране потезе и реторику која смањује могућност да дође до одрживе нормализације споразума“, рекао је Каријуки.
Према његовим речима,  кроз најновије акције, такозвана централна банка Косова жели да испуни своју одговорност и да регулише питање страних валута, али је имплементација ових мера досад показала да мере приштинских власти нису биле увиђајне према мањинама. „Косовске власти морају да омогуће да Срби добијају своја примања док се не нађе одрживо решење“, рекао је он.
Каријуки је позвао Србију да пронађе одговорне за догађаје из Бањске од 24. септембра прошле године.
„Регионална стабилност и интереси свих заједница се најбоље остварују тако што ће се направити корак напред у оквиру ЕУ дијалога. Тренутне тензије указују да стране треба да се придржавају Споразума под окриљем ЕУ о нормализацији односа. Британија ће радити на томе да се помаже у постизању регионалне стабилности“, истакао је британски представник.
Представник Кине у Савету безбедности Уједињених нација (СБ УН) позвао је Приштину да покаже уздржаност и без одлагања повуче неоправдану и неразумну одлуку о укидању динара и одустане од потеза који могу погоршати ситуацију.
„Недавна одлука Приштине да забрани коришћења динара на територији КиМ, као и насилне акције усмерене против српског становништва на северу КиМ имају огроман утицај на живот Срба на КиМ и изазивају масовну панику и додатне тензије, што Кина сматра забрињавајућим“, рекао је кинески представник.
Он је додао је да ескалирање тензија и међуетнички антагонизам на КиМ угрожавају регионални мир и стабилност и не служе ничијим интересима. „Позивамо Приштину да покаже уздржаност и позивамо их да повуку своје неоправдане и неразумне одлуке и одустану од било каквих потеза који могу погоршати ситуацију, како би се нормалност вратила у животе српског становништва на Косову“, рекао је кинески дипломата.
Он је додао да Кина подржава две стране у напорима да постигну обострано прихватљиво политичко решење кроз дијалог у оквиру Резолуције УН 1244.
„У овом процесу, суверенитет, независност и територијални интегритет Србије мора бити у потпуности поштован. Чињеница да различите етничке групе живе једна поред друге на Косову има своје корене у историји и треба заштитити право на опстанак и развој свих заједница. Толеранција, помирење и хармонична коегзистенција на Косову служи дугорочним и фундаменталним интересима свих страна“, нагласио је кинески дипломата.
Представник Француске при мисији УН позвао је Приштину на моменталну суспензију одлуке о забранби употреби динара на КиМ. Истовремено, он је позвао обе стране на стабилизацију ситуацију и нормализацију односа.
Представница Словеније изразила је забринутост због утицаја те одлуке на живот косовских Срба и додала да би Приштина требало да обезбеди све информације и лагану транзицију.
Представник мисије Мозамбика оценио је да су потези Приштине у директној супротности са међународним правом и позвао је да се уздржи од аката у супротности са резолуцијама СБУН
„Позивамо стране да остану посвећене процесу нормализације односа и нађу решење“, рекао је он.
Председавајућа Саветом безбедности УН, представница Гвајане Тришала Персо рекла је да је та јужноамеричка држава дубоко забринута због извештаја о инцидентима и растућим тензијама на КиМ.
„Забринути смо због потенцијалних негативних последица за српску мањину на Косову“, истакла је Персо.
Она је поздравила напоре ЕУ у дијалогу Београда и Приштине и рекла да верује да је то кључни механизам „који ће довести до коначне резолуције да се омогући свим људима на Косову и Србије да живе једни до других, у миру“.
Grenel: Jednostrane akcije Prištine stvaraju nestabilnost na severu Kosova i Metohije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић у Савету безбедности: Стварање неподношљивих услова за живот Срба једини циљ режима у Приштини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.