Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jan.2024, 12:30

Колики може да буде животни век пса мешанца?

Будући власници паса често су у недоумици да ли да удоме мешанца, јер нису сигурни колико дуго ће он живети, с обзиром на непознату породичну историју и здравље његових предака. Фото: Pexels/Giberto Reyes Безусловна љубав коју нам пси пружају траје вековима, без обзира на то да ли се ради >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << о расном псу или мешанцу. Међутим, људи су у недоумици кад је реч о животном веку паса луталица, страхујући да они живе краће од расних паса.
О томе шта све утиче на животни век паса луталица и мешанаца и колико дуго они могу да живе.
Шта су пси мешанци Реч је о псима чије порекло (подразумевајући родитеље и њихове претке) најчешће није познато. Пас мешанац настаје укрштањем две или више различитих раса. То су уникатни пси, са многобројним бојама длаке и јединственим шарама, различите грађе и величине. Управо та „мешана“ крв чини их отпорним на разне генетске болести, али може да буде и узрок других здравствених проблема.
Шта утиче на животни век паса мешанаца Генетика има највећу улогу када су у питању непредвиђене болести и неочекивани здравствени проблеми. Пси којима су преци непознатог порекла могу да наследе неку од њихових болести, а највећи изазов за власника је да то открије на време, с обзиром на то да ју је немогуће предвидети због непознате историје пса.
Међутим, мешани гени могу да играју позитивну улогу у здрављу пса, због тога што их чине издржљивијим и отпорним на разне и честе болести које нападају одређене расе паса. Мешанци се лакше прилагођавају разним животним, временским и другим условима.
Нега, одговорност и посвећеност власника такође одређују квалитет и дужину животног века пса мешанца. Сваком псу неоподне су љубав и пажња, као и основни услови за удобан и здрав живот.
Физичка активност важна је сваком псу – неком више, неком мање. Поред здравља, редовна физичка активност пса значајно утиче на његову добробит и опште ментално здравље.
Ветеринарски прегледи и редовне контроле такође су од изузетног значаја за превенцију здравља пса.
Који је просечан животни век пса мешанца Услед горенаведених фактора, животни век мешанаца није лако предвидив: он је индивидуалан и креће се у опсегу 8-15 година.
Љубав не зна за расу, а псећа верност не познаје границе и то су осећања која треба неговати и славити.
Tri saveta da vam božićna zvezda traje i posle praznika

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колики може да буде животни век пса мешанца? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.