Лукашенко потписао закон којим добија доживотни имунитет од кривичног гоњења

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jan.2024, 21:35

Лукашенко потписао закон којим добија доживотни имунитет од кривичног гоњења

Белоруски председник Александар Лукашенко потписао је данас нов закон који му даје доживотни имунитет од кривичног гоњења и значајно пооштрава услове за председничке кандидате, спречавајући опозиционе лидере који живе у иностранству да се кандидују на будућим председничким >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << изборима. Фото: Танјуг/Russian Foreign Ministry Press Service via AP Према новоусвојеном закону, право да се кандидују на председничким изборима имају само држављани Белорусије који су стално боравили у земљи најмање 20 година и никада нису имали боравишну дозволу у некој другој држави.
Додатно, текст закона предвиђа да Лукашенко, уколико оде са власти, „не може да одговара за радње почињене у вези са вршењем његових председничких овлашћења“, али и да ће председнику и члановима његове породице бити обезбеђена доживотна заштита државе, медицинска нега, животно и здравствено осигурање.
Након повлачења са места председника, Лукашенко би такође постао стални доживотни члан горњег дома парламента. Нова мера, пише АП, иако се теоретски, односи на сваког бившег председника и чланове његове породице, могла би да има за циљ даље јачање моћи Лукашенка, који Белорусијом влада готово 30 година, и елиминисање потенцијалних изазивача на следећим председничким изборима који би требало да се одрже 2025. године.
Лидерка опозиције Светлана Тихановскаја, која је побегла у суседну Литванију 2020. године, рекла је да нови закон представља Лукашенков одговор на његов „страх од неизбежне будућности“, сугеришући да Лукашенка мора да брине шта ће му се догодити када оде са власти. „Лукашенко, који је уништио судбине хиљада Белоруса, биће кажњен по међународном праву и никакав имунитет га неће заштитити од тога, само је питање времена“, рекла је Тихановскаја.
Политичка опозиција у земљи тражи истрагу о нестанцима опозиционих политичара и одвођењу украјинске деце из Украјине, за које је белоруски лидер оптужен. „Осигураћемо да диктатор буде приведен правди“, рекла је Тихановскаја, истичући да се иза решетака у Белорусији још увек налази око 1.500 политичких затвореника, укључујући и добитника Нобелове награде за мир Алеша Бјајатског.
Белорусију су потресли масовни протести током контроверзног Лукашенковог реизбора за шести мандат у августу 2020. године, који опозиција и Запад нису желели да признају.
У то време, белоруске власти су притвориле више од 35.000 људи.
 
Galant: Izraelske trupe se neće uskoro povući iz Pojasa Gaze

 
Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Лукашенко потписао закон којим добија доживотни имунитет од кривичног гоњења се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.