Zovu je BILJKA DUGOVEČNOSTI: Ulje PODMLAĐUJE, leči KOŽU, strije i znake STARENJA, a čaj JAČA ORGANIZAM

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2022, 21:52

Zovu je "BILJKA DUGOVEČNOSTI": Ulje PODMLAĐUJE, leči KOŽU, strije i znake STARENJA, a čaj JAČA ORGANIZAM

Iskoristite ovaj dar prirode!

Prema Homerovom epu, grčki junak Odisej doživio je brodolom i ostao zatočen na ostrvu. Kada se konačno vratio na obalu upoznao je božanstvenu Nausikaju, lepu kraljevu kći. Tajna njene lepote bila je u izuzetnom ulju od cveta koji nikada ne vene, čak ni onda kada se ubere.

Prema mitovima i grčki bog Apolon je na ulazu u Delfi nosio tijaru od posebnog cveta, kojom je želeo da podsetiti svet na svoju besmrtnost.

Iako su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << to samo legende, poznato je da postoji cveće koje ne vene, čak ni onda kada je ubrano. Reč je o smilju, lat. Helichrysum italicum, biljci koja prevladava u mediteranskim krajevima, posebno na sunčanim kamenjarima. Raste do visine od 60 cm, ima uske listiće i žute cvetove.

Tradicionalno se upotrebljava kao pomoć kod astme, migrene, tegoba sa jetrom i kožnih oboljenja. Ipak, ono po čemu je ova biljka najpoznatija je njeno snažno delovanje protiv starenja kože.

Kozmetička industrija je najveći korisnik skupocenog ulja smilja – ovom ulju se pripisuju gotovo čudesna svojstva. Za jedan litar ulja potrebna je čak tona svežih cvetova.

Iako je smilje pogodno za korišćenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je kao sredstvo protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja kože.

Istraživanja su pokazala da ova biljka smanjuje dubinske bore za 19 %, ukupan broj bora za 14 % i bore na koži za 38 %. Takođe je ustanovljeno i da je ulje smilja neverovatno jak antioksidant.

Zaštitna uloga smilja na kožu:

Ulje smilja

Ulje smilja delotvorno je u tretmanu ožiljaka i strija. Brzo prodire duboko u tkivo i podstiče regeneraciju. Istovremeno neguje kožu i poboljšava elastičnost tkiva. Strije čini manje vidljivim. Delotvorno je i u prevenciji infekcija i zaceljivanju i smanjivanju ožiljka od carskog reza. Podstiče rast i štiti nove zdrave ćelije.

Eterično ulje smilja može se koristiti (u kupkama ili u difuzeru) za olakšanje začepljenih disajnih puteva, kod astme i bronhitisa. Pomaže u uklanjanju sluzi iz disajnih organa i u eliminaciji dugotrajnog kašlja.

Pozitivno deluje na emocionalno zdravlje, ublažava stres i napetost. Smatra se da pomaže i u izbacivanju teških metala iz organizma, pa čak i u terapiji bolesti zavisnosti.

Ulje smilja jedno je od najboljih sredstava protiv podliva i modrica, čak i onih koje sporije prolaze.

Čaj od smilja

Narodna medicina tradicionalno preporučuje čaj od smilja za disajne organe i ublažavnje kašlja, kod osetljive nosne sluznice, alergija i glavobolja, reumatskih tegoba, bolesti kože (za obloge i ispiranje).

Priprema:

3 velike kašike suvog smilja prelijte s 1/2 litra kipuće vode. Ostavite preko noći i ujutro procedite. Pijte 3 puta na dan, pre obroka.

Macerat smilja

Macerat smilja možete koristiti za uklanjanje strija, ožiljaka, bora, varikoznih vena, kapilara, ekcema, kod psorijaze. Kao prirodno sredstvo pomaže kod suve, oštećene i iritirane kože, opekotina i modrica.

Pripremite macerat: sveže ubrano smilje prebacite u teglu i prelijte ga maslinovim uljem, tako da ulje bude dva prsta iznad bilja. Teglu dobro zatvorite i ostavite na toplom i polusenovitom mestu 40 dana. Umesto maslinovog ulja možete koristiti i ulje makadamije, suncokreta, kokosa, repe, susamovo ili bilo koje drugo stabilno hladno ceđeno ulje.

Mešavina protiv proširenih vena i kapilara

Narodna medicina ovu mešavinu koristi za tretman proširenih vena i popucalih kapilara.

Sastojci:

Primena:

Smiljem protiv hematoma

Premažite modricu biljnim uljem i zatim umasirajte 1-2 kapi eteričnog ulja smilja.

Mešavina protiv bora

Pomešajte 10 ml ulja ploda divlje ruže sa 5 kapi eteričnog ulja smilja. Koristite redovno ujutro i uveče.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.