Znate li da ceo život pogrešno perete sudove? Ovako je pravilno

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 14:03

Znate li da ceo život pogrešno perete sudove? Ovako je pravilno

Možda niste toga svesni, ali postoji pravi način za ručno pranje sudova.

Ovo tvrde stručnjaci za čišćenje, koji su za Real Simple izdvojili nekoliko određenih koraka koji moraju da se preduzmu kako bi suđe zaista bilo čisto i spremno za sledeću upotrebu. Koji su koraci neophodni kako bi se suđe opralo na, kako kažu, sanitarno najispravniji način?

Kaejti Barton, šefica čišćenja u Homeditu, preporučuje da se pre pranja oriba višak hrane s prljavih sudova. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << U protivnom se ti ostaci talože u sudoperi, a mogu završiti i u odvodu te cevima koje se zbog toga mogu i zapušiti. Nakon što su sudovi oribani, odvodnim čepom začepite sudoperu, napunite je vrućom vodom te dodajte nekoliko kapi vašeg omiljenog sredstva za pranje suđa. Na 20 do 30 minuta, preporučuje ona, natopite sve najprljavije šerpe i tiganje sa zalepljenom hranom. U tom periodu bi tvrdokorni ostaci hrane trebalo da se opuste. Dodatno ih istrljajte sunđerom te isperite.

Ispustite vodu u sudoperu i ponovo je napunite vrućom vodom uz dodatak nekoliko kapi željenog deterdženta za posuđe. Zatim počnite s najmanje prljavim sudovima te postepeno pređite na prljavije. Šolje i pribor za jelo obično su najmanje prljavi, pa počnite s njima. Istrljajte ih sunđerom natopljenim u penu, isperite čistom vodom i po potrebi obrišite papirnim ubrusom ili suvom čistom kuhinjskom krpom. Takođe, uvek treba da vodite računa o tome u kakvom su stanju kuhinjske krpe te ih redovno perete.

Ako u bilo kom trenutku voda u sudoperi izgleda bezbojno ili masno, ako se ohladi ili potpuno izgubi penu, ispustite je te sudoperu ponovno napunite svežom, vrućom vodom sa deterdžentom.

Angela Rubin, stručnjakinja za čišćenje iz kanadske fabrike Hellamaida, kaže da treba obratiti pažnju i na proizvode s kojima perete suđe. Ona savetuje izbegavanje korišćenja čelične vune ili abrazivnih jastučića na osetljivim površinama kako bi se sprečile ogrebotine. Takođe, upozorava na preko potrebno obilno ispiranje sudova kako bi se uklonili svi ostaci pene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Znate li da ceo život pogrešno perete sudove? Ovako je pravilno

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 15.Feb.2024

Ovo tvrde stručnjaci za čišćenje, koji su za Real Simple izdvojili nekoliko određenih koraka koji moraju da se preduzmu kako bi suđe zaista bilo čisto i spremno za sledeću upotrebu. Koji su koraci neophodni kako bi se suđe opralo na, kako kažu, sanitarno najispravniji način? Kejti Barton,...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.